Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den lille kattens ägare har nu tre dagar på sig att höra av sig till Stena Line – annars skänks den bort.  Bild: Stena Line
Den lille kattens ägare har nu tre dagar på sig att höra av sig till Stena Line – annars skänks den bort. Bild: Stena Line

Kattunge tog Stenafärjan till Danmark från Göteborg

Vid Stena Danicas ankomst till Fredrikshamn från Göteborg upptäckes på andra sidan havet en oväntad fripassagerare. Nu efterlyser rederiet den fyrbente Kattegattseglarens husse eller matte.
– Vi tror att katten steg på i Sverige och kallar den för "Herr Nilsson" tillsvidare, säger Carl Mårtensson på Stena Line.

Dagligen tar göteborgare turen över Kattegatt till Fredrikshamn för att kanske äta en "rød pølse" eller fortsätta sin resa ner mot kontinenten. Vid lunchtid på tisdagen upptäcktes en oväntad passagerare när Stena Danica lade till i Fredrikshamn.

Enligt rederiets danska Facebooksida togs kattungen, som inte ska var ID-märkt, om hand av kajpersonal innan den senare kördes vidare till ett katthem i Hjallerup på Jylland.

Carl Mårtensson är pressansvarig på Stena Line. Under tisdagskvällen visste han inte hur katten hade tagit sig ombord på Stena Danica.

– Utan att spekulera allt för mycket så har den troligen kommit in via bildäck. En katt är både liten och snabb och vi tror att den steg på i Göteborg och den upptäcktes av vår personal på bildäck i Fredrikshamn, säger Mårtensson.

Stena Line efterlyser nu kattens ägare och Carl Mårtensson uppmanar människor att höra av sig om man sitter inne på information som kan leda till att katten hittar hem.

– Det är viktigt för oss att ta hand om alla våra passagerare, även katter. Katten har nu körts till ett hem på Jylland där den har andra kattungar att leka med. Om en ägare inte hör av sig inom tre dagar kommer den att vaccineras och skänkas bort.

Inte första gången

Han uppmanar människor som vet något om "Herr Nilsson" att höra av sig till antingen rederiets svenska eller danska Facebooksida.

– Det bästa är att all information samlas på ett och samma ställe. Tror man sig vara ägaren och till och med ha bevis för det är det bra att höra av sig via ett meddelande så snabbt som möjligt.

Det är inte första gången en katt på egen hand åker på äventyr med Stena Line. Den 13 december 2015 blev den så kallade "Lussekatten" rikskänd efter att ha hoppat på ett av rederiets fartyg från Polen till Karlskrona. Trots tiotusentals delningar på Facebook och spaltmeter i media hittades aldrig ägaren.

LÄS MER: Ägare sökes - Stena Line fick riktig lussekatt

– Om jag minns det rätt blev den först nekad och gå ombord, men sedan så hoppade den in i en bil och upptäcktes först när fartyget anlände till Karlskrona, säger Mårtensson.

Historien slutade med att en av rederiets anställda adopterade den.

– När vi inte fick tag på ägaren tog en av våra anställda hand om den. Vi hoppas att även denna historia får ett lyckligt slut, säger Carl Mårtensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.