Kåren ska säljas för att rustas upp

ANNONS
|

Äldre studenter minns Kårhuset på Götabergsgatan som en samlingsplats där man träffades, åt lunch, knôdde sig fram i puben och lyssnade på berömda band.

I dag har Göteborgs universitet 51 000 studenter uppdelade på nio fakulteter: Handelshögskolan, Sahlgrenska Akademin, IT-universitetet, Lärarutbildningen och Samhällsvetenskapliga, Humanistiska, Naturvetenskapliga, Konstnärliga samt Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

- Nu när universitetet vuxit så stort har den levande kårverksamheten flyttat ut till de olika fakulteterna. Kårhuset i centrum har hamnat i skymundan, säger fastighetsdirektör Ingemar Thorén.

Donerat till universitetet

Samtidigt behövs lokaler för gemensamma verksamheter som studierådgivning, FFS, Spionen, studentradio, bokhandel, seminarier och kafé.

ANNONS

I visionen skapas också utrymme för Studentavdelningen, ett 60-tal anställda som bland annat arbetar med antagningar, betyg, examinationer och studenternas karriärplanering.

Även om alla är eniga om behovet finns ett problem. Kårhuset är donerat till Göteborgs universitet, trots att universitet inte ska äga fastigheter.

Universitetet får inte heller investera sina statliga pengar i upprustning av befintliga byggnader.

Studenternas hus är en udda fågel. Normalt hyr universitetet sina lokaler från Akademiska hus, Higab och privata fastighetsägare.

Ansökan skickad

- Lösningen är att först sälja byggnaden och sedan hyra den med långtidskontrakt. Den nya fastighetsägaren kan då bygga om och bygga till huset, och sedan höja hyran, säger Ingemar Thorén.

Men det finns en hake. Universitetet måste först få tillstånd från utbildningsdepartementet. Ansökan är skickad, men hittills inte besvarad.

Under tiden har Akademiska hus, Higab och Wallenstam anmält intresse att köpa huset och bygga om enligt universitetets önskemål.

STUDENTERNAS HUS

ANNONS