Juldagsbadare i Fiskebäck slog rekord – samlar in pengar till svårt sjuka Eyra, 7 år

Juldagsbadarna i Fiskebäck slog deltagarrekordet från i fjol när de på slaget elva rusade ner i det kalla vattnet. Ett dopp som samtidigt värmde föräldrarna till svårt sjuka Eyra, 7 år. De har sedan några år dragit igång en insamling till forskning kring den mycket ovanliga sjukdomen som dottern drabbats av.

ANNONS
|

Glenn Svensson, 58, från Västra Frölunda var en av de första på plats vid Fiskebäcksbadet i Göteborg på juldagsförmiddagen.

Klädd i badrock och mössa gick han huttrandes i det råkalla grådiset och funderade på om det här egentligen var så klokt.

Glenn Svensson, till vänster, efter sitt livs andra juldagsdopp. Till höger arrangören Magnus Thunborg som är glad över det nya deltagarrekordet.
Glenn Svensson, till vänster, efter sitt livs andra juldagsdopp. Till höger arrangören Magnus Thunborg som är glad över det nya deltagarrekordet. Bild: Mia Höglund

Men i skulle han och efter det kylslagna doppet var Glenn Svensson mycket nöjd med sin insats.

Doppar huvudet nästa år

– Vid min premiär i fjol doppade jag halva kroppen – i år blev det nästan hela. Att doppa huvudet sparar jag till nästa år, förklarade han efter att ha varit nere och vänt i havet som höll max fem plusgrader.

ANNONS

Juldagsbadet har blivit en tradition och hölls för sjätte året i rad.

I flera år var det max hundra personer som badade – men i fjol hände något. Runt 200 personer hoppade i och i år slogs rekordet när cirka 280 personer kastade sig i det kalla vattnet efter en lätt uppvärmning.

LÄS MER:De springer för att uppmärksamma ovanliga sjukdomen

Magnus Thunberg, en av arrangörerna, summerade det nya badrekordet:

– Jätteroligt att så många engagerar sig. Ryktet har spridits och många ser det som en kul grej på juldagen då det det inte händer så mycket annat. Efter badet är känslan i kroppen go och man kan med gott samvete gå hem och lägga sig på soffan en stund, säger han.

Allvar bakom jippot

Men bakom jippot finns också allvar i form av insamlingen "Kampen mot klockan".

Någon avgift till Juldagsbadet existerar inte – istället väljer deltagarna att lämna en hundralapp till insamlingen. Många ger betydligt mer och även företag är med och bidrar eller sponsrar. Arrangören har samma upplägg för olika lopp för löpare som arrangeras i Göteborgsområdet under året.

Hittills har man dragit in över 100 000 kronor.

– Jag vet egentligen inte vad jag ska säga. Det här betyder så otroligt mycket för oss och jag blir alldeles rörd när jag hör hur många människor som engagerar sig.

ANNONS
Svårt sjuka Eyra, 7,5 år, och hennes mamma Ylva Wieslander.
Svårt sjuka Eyra, 7,5 år, och hennes mamma Ylva Wieslander. Bild: Privat

Det säger Ylva Wieslander som bor utanför Sundsvall. Hon är mamma till Eyra, 7 år som har den hittills obotliga och ovanliga sjukdomen Sanfilippo typ c.

En av 1,5 miljoner drabbas

En person på 1,5 miljoner drabbas årligen i Sverige. Den genetiska sjukdomen bryter undan för undan ner kroppens celler. Efter ett antal år slutar kroppen att fungera helt.

Eyras föräldrar vet att deras dotter aldrig kommer att nå vuxen ålder.

– Den vetskapen är förstås väldigt jobbig. Men eftersom sjukdomen är så ovanlig sker heller ingen etablerad forskning kring den. Pengarna som samlas in eller doneras går till den forskning som görs och till den hjälp och rehabilitering som Eyra och andra drabbade kan få i kampen mot sjukdomen. Det stödet är vi oerhört tacksamma, för säger Ylva Wieslander.

Badade i en vak

Hon och hennes man Erik har själva hörsammat badet och doppade sig i en vak i en sjö i Sundsvallstrakten på juldagen.

– Det finns ett litet hål i den isbelagda sjön och ner i det hålet ska vi. Hur kallt det är vill jag inte tänka på – men vi har fem minus i luften, säger Ylva som också anmält sig till en halvmara som drar in pengar till "Kampen mot klockan".

En insamling som kallbadarna cirka 75 mil söderut bidrog till med värme.

ANNONS
ANNONS