Mats Bergh, vd Johanneberg science park, säger att det vänt uppåt igen efter ett mycket svårt 2020.
Mats Bergh, vd Johanneberg science park, säger att det vänt uppåt igen efter ett mycket svårt 2020. Bild: Björn Olsson

Johanneberg science park nära att hamna på obestånd

Johanneberg science park har lidit svårt av pandemin och i slutet av förra året tvingades ägarna fatta beslut om att skjuta till mer pengar för att bolaget inte skulle hamna på obestånd.
– Verksamheten med fysiska möten tvärdog under 2020, säger Mats Bergh, vd.

ANNONS
|

Sedan tio år tillbaka är Johanneberg science park en gemensam arena för offentlig sektor, näringsliv och akademi. Här jobbar man med att ta fram allt från lösningar för framtidens mobilitet, framtidens boende, återvinning och smarta städer.

Men eftersom mycket av verksamheten bygger på att personer från olika håll träffas och jobbar tillsammans innebar utbrottet av coronapandemin att allt ställdes på ända.

– Mycket av de samverkansprojekt som vi kör ihop med offentlig sektor, akademi och näringslivet har fallit bort. Om man inte är där och kan jobba ihop, så blir det ingenting gjort, säger Mats Bergh.

Business region Göteborg och Chalmers största ägare

Johanneberg science park ingår i Göteborgs stads bolagsflora och sorterar under Business region Göteborg, BRG, som tillsammans med Chalmers en gång grundade bolaget. Utöver de två grundarna, som vardera äger närmare 40 procent av bolaget, finns också bland andra kommunala Göteborgs energi AB med som en av ägarna.

ANNONS

Strax före årsskiftet riskerade Johanneberg science park, enligt handlingar till kommunstyrelsen, att hamna på obestånd och ägarna tvingades fatta beslut om att skjuta till pengar. BRG avsatte 800 000 kronor för ett så kallat ovillkorat ägartillskott. Göteborg energi 75 000 kronor. Enligt vd:n Mats Bergh har bolaget dock endast behövt utnyttja halva beloppet.

Kapitaltillskotten ska nu i efterhand godkännas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, som ägare till ägarbolagen.

Trenden har vänt

Enligt Mats Bergh har trenden nu vänt och det börjar se bättre ut för bolaget. Ett par av de anställda har slutet vilket har lättat kostnadsbördan och delar av verksamheten har börjat komma igång, så bedömningen i dagsläget är att man från den 1 april kan sluta med att ta emot permitteringsstöd för de anställda.

– Vi vet inte till hundra procents säkerhet vad covid kommer att föra med sig framåt och när det är över, och det gäller väl all verksamhet. Men det ser bättre ut.

Och även om de fysiska mötena försvann helt, så har man märkt att antalet deltagare på event och liknande faktiskt inte har minskat.

– Men de är inte där rent fysiskt. De sitter på nätet. Det innebär att vi måste tänka om och fundera på hur vi ska rigga det inför framtiden. Där finns en osäkerhet, säger Mats Bergh.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS