Jihadist-koppling i stort momsmål

ANNONS
|

Säkerhetspolisen har varit inkopplad i utredningen men myndigheten vill inte kommentera vad de eventuellt kommit fram till.

Kring den åtalade 31-åringen finns flera personer med kopplingar till den jihadistiska krigföringen i Syrien. Det har dock inte gått att slå fast att pengarna från ekobrotten gått till terrorfinansiering.

- Han har uppenbarligen haft släkt- och vänskapsrelationer med personer som rört sig i jihadistkretsar. Men det är inget som vi har utrett. Vi har inte kunnat följa hela kedjan och vet inte var alla mobilerna, och pengarna från dem, hamnade. Och köparen har vi ju inte kunnat höra eftersom han är död, säger kammaråklagare Anna Broman Olasdotter på ekobrottsmyndigheten.

ANNONS

Den åtalade 31-åringens bror var den förste kände svenske jihadist som dödades i Syrien, i januari 2013. Och ett halvår senare dödades den 23-årige man som var 31-åringens kund, när han stred för IS utanför Idlib i nordvästra Syrien.

31-åringen är en av flera unga män som de senaste åren misstänks haägnat sig åt att importera mobiltelefoner i stor skala och sälja dem vidare inom Sverige utan att betala moms. Under fyra månader sålde 31-åringen elektronik - främst mobiltelefoner - för 29,8 miljoner kronor och misstänks ha lurat staten på sex miljoner kronor i moms. Hans vinst var 979000 kronor.

Mannen köpte tusentals mobiler, främst från England, via en enskild firma registrerad i Finland. Mobilerna kom dock aldrig till Finland utan levererades till en 40 kvadratmeter stor kontorslokal i Göteborg.

31-åringen nekar till brott och hävdar att han drivit näringsverksamhet i Finland och därför inte behövt betala skatt i Sverige.

Från industriområdet iGöteborg såldes mobilerna till ett annatföretag, varifrån de passerade tre andra firmor innan de nådde konsumenterna.

Vad som egentligen hände i den enskilda firman är inte klarlagt. Bokföring saknas men utredarna har bärgat utdrag från firmans bankkonto. Där finns bland annat en märklig betalning på 857 000 kronor till ett företag i Kina. Syftet med den har inte fått någon rimlig förklaring, då inget levererats från Kina.

ANNONS

Enligt utredningen var upplägget att i ett forcerat tempo sälja så mycket som möjligt, innan skattemyndigheten hann upptäcka vad som satts igång.

Ägare till företaget, som köpte mobilerna,var en man från Bergsjön, född 1989. Han ska personligen ha hämtat telefonerna från lokalen i industriområdet i Göteborgunder våren 2013. Det hävdar den åtalade 31-åringen.

Men den unge ägaren från Bergsjön försvann från Sverige i oktober 2012. Hans föräldrar intygar i polisförhör att sonen flög till Turkiet och fortsatte till Syrien. Där skall han ha anslutit sig till en jihadistgrupp som stred mot Assad-regeringen, för att i juni 2013 dö i strid utanför Idlib, 23 år gammal.

Föräldrarna uppger att sonen aldrig återkom till Sverige. Om föräldrarnas uppgift stämmer, har någon annan skött sonens affärer under våren 2013.

Utredarna trodde sig veta att det var en redovisningskonsult som fungerade som bolagets faktiske företrädare. Ekobrottsmyndighetens spanare såg honom vid lokalen i industriområdet i Göteborgoch han anhölls, men senare blev misstankarna mot honom avskrivna.

Redovisningskonsulten hade en framträdande roll i det stora momsbedrägeri som genomfördes 2011 där Netonnet var största köpare av mobilerna. Konsulten var bokförare åt den man som dömdes till fyra och ett halvt års fängelse, och flydde till Egypten tillsammans med sin meddömde bror. Båda är sedan dess internationellt efterlysta och har från exilen gett råd till personer som dömts för momsfiffel med mobiler.

ANNONS
ANNONS