Ja till nollvision för bältning av barn inom psykiatrin

ANNONS
|

- Jag ser dagens beslut som ett viktigt steg mot en modernare barn- och ungdomspsykiatri. En nollvision är bra, men för mig är de föreslagna insatserna för att nå dit kanske ännu viktigare.

Det säger Jonas Andersson, ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (FP), i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Anledningen är att styrelsen beslutat att föreslå ett ja till en motion om införande av en nollvision för bältning och avskiljning inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Det är Nicklas Attefjord (MP) och Göran Larsson (MP) som i en motion till regionfullmäktige föreslagit att Västra Götalandsregionen antar en nollvision för användningen av bältning och avskiljning inom barn- och ungdomspsykiatrin.

ANNONS

I sina remissvar konstaterar styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset och styrelsen för Skaraborgs sjukhus att det är rimligt att minska användandet av tvångsåtgärder i barn- och ungdomspsykiatrin.

Mot bakgrund av remissvaren föreslår Hälso- och sjukvårdsstyrelsen att motionen ska bifallas. Styrelsen vill se en handlingsplan för att så långt möjligt minimera användningen av bältesläggning och avskiljning inom barn- och ungdomspsykiatrin i enlighet med en nollvision, står det i pressmeddelandet.

- Bältning inom barn- och ungdomspsykiatrin är en kontroversiell metod som inte sällan leder till svåra trauman för den som utsätts för denna tvångsåtgärd. Metoden används inte längre i flera länder och det känns positivt att vi nu i Västra Götalandsregionen kan ta de första stegen mot att fasa ut metoden helt, säger Tony Johansson, 1:e vice ordförande i Hälso- och Sjukvårdsstyrelsen (MP), i pressmeddelandet.

Nicklas Attefjord (MP) säger:

- Jag är mycket glad över de positiva svar vi fått på vår motion. Den viktigaste konsekvensen av att motionen nu bifalls är att de unga patienterna inom psykiatrin får en starkare ställning. Det ska bli mycket spännande att få följa regionens fortsatta arbete med att förverkliga nollvisionen.

ANNONS

Bältesläggning eller bältning är en akut tvångsåtgärd inom psykiatrin, som innebär att en patient spänns fast i en säng. Bältesläggningen ska vara kortvarig. Ofta ges en kombination av antipsykotiska, ångestdämpande och rogivande medel.

ANNONS