Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Järntorget utsett till ett av Europas coolaste områden

Kvarteren kring Järntorget och långgatorna är bland de coolaste i Europa, enligt brittiska The Guardian som också skriver att Göteborg är lätt att älska och har en "naturlig coolhet".

Göteborg är en stad som är lätt att älska, det konstaterar den brittiska tidningen The Guardian som också menar att Stockholm anstränger sig för att imponera medan lillebror på västkusten har en coolhet som kommer naturligt. Det är lätt att bli mallig som göteborgare när man läser brittiska tidningens guide till grannskap runt om i Europa som inte är klassiskt turistiga.

Och på plats ett i listan över de tio coolaste områdena i Europa hittar man alltså Järntorget och långgatorna, dit göteborgarna "tar sig för att koppla av" enligt tidningen.

Här ska man äta och dricka i Göteborg

Här är musiken i centrum menar man och lyfter fram utbudet av vinylskivor samt Pustervik och Folkteatern som värt att besöka, liksom Zamenhof på Esperantoplatsen för att till exempel spela bordtennis.

Guiden tipsar också om ett antal platser att äta och dricka på – som Soho Beer House och Kafé Magasinet – och menar att det är bra att det inte finns några hotell på långgatorna eftersom det bidrar till det autentiska i kvarteren. Bo ska man istället göra mer centralt, till exempel på Avalon Hotel enligt the Guardian, där det finns en pool med fantastisk utsikt.

Inte första gången staden rankas högt

Andra coola områden i Europa är enligt guiden Neukölln i Berlin, Holešovice i Prag och Universitetskvarteren i Bryssel.

Men det är inte första gången som Göteborg uppmärksammas i internationella topplistor. Så sent som i november utsågs staden till en av världens bilvänligaste städer i en ny internationell studie – något otippat kanske med tanke på hur pågående infrastrukturprojekt som Västlänken påverkar framkomligheten.

LÄS MER: Restips från NY Times: åk till svenska västkusten

Även New York Times rekommenderar sina läsare att besöka Västsverige år 2020, eftersom området enligt tidningen ligger i framkant när det gäller hållbart resande, och när National Geographic listade de bästa matdestinationerna i världen förra året fanns Göteborg och västkusten med som enda nordiska destination.

LÄS MER: Göteborg – en av världens mest bilvänliga städer

LÄS MER: Göteborg är en av världens bästa matdestinationer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.