Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I våras följde GP iva-personal i Mölndal. I förgrunden Nina Nilsson och Katarina Johansson Öst. (Arkivbild)  Bild: Jenny Ingemarsson
I våras följde GP iva-personal i Mölndal. I förgrunden Nina Nilsson och Katarina Johansson Öst. (Arkivbild) Bild: Jenny Ingemarsson

Iva-chefen orolig: ”Vet inte om personalen orkar ny våg”

14 av regionens 15 covidplatser på iva är belagda. Motsvarande tal för Sahlgrenska universitetssjukhuset är sex av sju.
– Men kommer det en ny våg är det inte platser eller utrustning som bekymrar mig, då är jag mer orolig för hur personalen ska orka, säger verksamhetschefen Peter Dahm.

För ett år sedan bröt helvetet ut inom Sahlgrenskas intensivvård.

Covid-19 landade åter med full kraft och från mitten av december till en bit efter nyår tredubblades antalet vårdplatser samtidigt som man mer eller mindre skapade en ny avdelning.

– Det var skräckscenariot som blev verklighet. Men vi klarade det, alla inblandade gjorde fantastiska insatser och vi kommer att klara det igen. Men jag vill helst inte vara med om det en gång till, säger Peter Dahm, verksamhetschef för an-op-iva (narkos, operation och intensivvård) på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU.

”Covid leker med oss”

Men inför den kommande julen ser han inte hotet som lika starkt.

Peter Dahm säger att den höga vaccinationsgraden har gjort sitt, personalen har lärt sig mycket och teknik och läkemedel har utvecklats. Men – han höjer ett varnande finger.

– Covid leker med oss – och har gjort det hela tiden. Det spelar ingen roll hur många professorer och experter som uttalar sig eller hur många staplar och diagram som har gjorts. Viruset har gått och går sin egen väg. Rätt vad det är kan det braka loss – det måste vi i organisationen vara förberedda på och planera noga för, säger han.

Ett av problemen som skapar osäkerhet enligt Peter Dahm är att spridning och sjukdom gått upp och ner. Han beskriver det som tandraden på en såg. En topp, en dal, en topp, en dal...

Peter Dahm, verksamhetschef inom Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Anders Ylander
Peter Dahm, verksamhetschef inom Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Anders Ylander

Larmklockorna ringde

I augusti växte topparna och vid skiftet till september fanns 16 covidpatienter på iva i regionen.

Larmklockorna ringde.

– Då tänkte jag att, skit också, nu är det över oss igen, men så lugnande det ner sig och har legat på en jämn, ganska låg nivå. Till viss del är det så det har sett ut under pandemin och det gör det svårt att planera insatserna, som är personalkrävande, allt för långt i förväg, säger han.

Nu ökar smittan och antalet sjuka igen, även om regionen i snitt legat under riket.

– Det är klart det finns en oro i ovissheten. Just nu verkar det ganska lugnt, men vi vet inte vad vi har framför oss eller hur snabbt det kan ändras, säger Peter Dahm.

14 av 15 platser fyllda

På onsdagen fanns 68 inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, att jämföra med 64 i måndags.

14 av patienterna vårdades på intensiven – en ökning med fyra på två dagar.

I dagsläget har regionen 15 iva-platser varav sju finns inom SU.

Därmed bara en ledig plats.

– Det kan verka osäkert, men vi har en väldigt tydlig planeringsmodell och kan snabbt gå upp i antal och leverera efter behov. I planen ingår precis som tidigare att vi med kort varsel kan stänga avdelningar för icke nödvändiga ingrepp och flytta personal om behoven ökar. Från nu har vi dagliga ledningsmöten där vi går igenom läget, säger Peter Dahm.

Orolig för att personalen inte orkar

Utrustning, vårdplatser och operationssalar finns – det som bekymrar verksamhetschefen är situationen för personalen.

– Många är trötta efter att slitit hårt under lång tid och de ser verkligen fram mot en längre ledighet med nära och kära. Men kommer det en ny våg likt den i fjol kan det bli svårt, framför allt för de som har specialistutbildning och är svåra att ersätta. Jag är orolig för att de inte ska orka en gång till, säger Peter Dahm.

LÄS MER: Högt tryck på covidtester – slut på apoteken

LÄS MER: Zia byts ut i "Musikhjälpen" – testas för covid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.