"Islamisering finns inte i verkligheten"

ANNONS
|

Vad betyder egentligen begreppet islamisering?

– Islamisering motsvarar ingen verklighet utan är en propagandistisk term. Begreppet förmedlar ett budskap om att det svenska samhället anpassar sig till islam, men det stämmer inte. Allt sker inom ramen för den svenska religionslagstiftningen, som gäller alla medborgare. Oavsett religion.

– När till exempel media använder begreppet har man anpassat sig eller tagit intryck av en term som är ett resultat av den islamofobiska propagandan som drivs. Man har helt enkelt tagit sig an den terminologin.

Vad skulle du säga att radikalisering och extremism står för?

– Det är begrepp som kan gälla alla former av ideologier, oavsett om de är politiska eller religiösa. Radikalisering innebär att man vill gå till en ursprungligare form. När det gäller muslimer så ser vi att folk snarare blir mer sekulariserade än radikaliserade. Det visar i varje fall statistiken.

ANNONS

– När det handlar om extremism förknippar man ofta det med en föreställning om att genomföra en total förändring. Och då ser man också våld som ett legitimt sätt att nå sina mål. Ett exempel är delar av vänsterrörelsen under 1970-talet med gruppen Bahder meinhof.

Vad tycker du om sättet dessa begrepp används på i samhällsdebatten?

– Om man använder termer som islamisering i Sverige har man accepterat en problematisering som kommer från vissa kretsar. Men eftersom det inte finns en islamisering i verkligheten så diskuterar man ett skenproblem. Och då har man hamnat i en fälla. Hela diskussionen blir ju felaktig om man använder sig utav en felaktig terminologi.

Misstänkliggörs muslimer i Sverige?

– Ja, man jämställer extremism med vanliga människor på grund av religionstillhörighet. Det är fel och en del av propagandan för vissa politiska rörelser. Gruppen man misstänkliggör har inte med extremism att göra, utan är till och med offer. Den absoluta majoriteten av offren för jihad-våld är ju muslimer.

ANNONS