Isabella, 11, hittade unika maneter i badsjö

För andra gången någonsin har sötvattensmaneter upptäckts i Göteborgsområdet. Fynden gjordes av elvaåriga Isabella och hennes mamma Ida Olinder från Mölnlycke.
– Jag tänkte att det bara fanns maneter i havet, säger Isabella.

ANNONS
|

Det var när mamman och dottern var och badade vid Vallsjöns badplats i Mölnlycke den 1 september som den udda upptäckten gjordes.

– Jag stod på bryggan och skulle hoppa i när jag såg något som såg ut som maneter, säger mamman Ida.

Elvaåriga Isabella berättar att många inte tror på henne när hon berättar att hon och hennes mamma hittade maneter i badsjön i Mölnlycke.
Elvaåriga Isabella berättar att många inte tror på henne när hon berättar att hon och hennes mamma hittade maneter i badsjön i Mölnlycke. Bild: Privat

Hon berättar att hon där och då sköt upp badet för att i stället hämta sin telefon och söka mer information, samtidigt började dottern Isabella studera vattnet för att se om det fanns fler maneter.

– Jag googlade och insåg att det kunde finnas maneter även i sjöar. För mig var det något som fanns i havet och absolut inte i sjöar, säger Ida.

ANNONS

Efter att ha läst på en stund om sötvattensmaneter kom hon fram till att de inte kunde brännas.

– När jag hittade en bild så läste jag det, hade jag inte fått reda på det hade jag aldrig gått i vattnet igen, säger mamman.

Första fynden någonsin i Göteborgsområdet

Totalt hittade hon och dottern sex maneter som simmade runt i sjön.

– Vi fångade en också, tillägger dottern Isabella.

Ida Olinder berättar att hennes dotter också var noga med att de skulle rapportera fyndet.

– Min dotter var väldigt bestämd med att vi skulle anmäla det här till kommunen och sedan var det någon här och bekräftade det.

Ragnar Lagergren arbetar som limnolog på Länsstyrelsen är och expert på livet i sötvattenmiljöer.

Enligt honom så är maneterna som Isabella och Ida hittade kinesiska sötvattensmaneter, vilket har bekräftats av en sötvattensekolog från Högskolan i Borås.

Maneterna, vars egentliga namn är Crapedacusta sowerbyi, har tidigare hittats i svenska sjöar, men då främst i andra delar av landet.

– Förutom den här arten, finns inga sötvattensmaneter i Sverige. Det är första gången vi hör att arten påträffas i Göteborgsregionen. Den är främmande för våra svenska vatten, men inte invasiv så att den utgör ett hot mot andra arter. Hittills har den spridit sig långsamt, säger Ragnar Lagergren i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt Naturhistoriska riksmuseet finns det dock en tidigare observation av sötvattensmanet från 2013 i en liten sjö i närheten av Jennylund i Ale kommun.

Påminner om öronmaneter

Ragnar Lagergren bekräftar det som Ida Olinder själv hittade information om på internet – att maneterna inte bränns och är ofarliga för människor.

Till utseendet påminner de om en vanlig öronmanet som lever i havet, men den kinesiska öronmaneten blir inte större än 2,5 centimeter.

Ida Olinder berättar att hon har lite dubbla känslor kring hennes och dotterns upptäckt.

– Det är så klart roligt att ha hittat något annorlunda och ovanligt, men sedan tycker jag också att det känns lite oroväckande. Det är inte någon inhemsk art och som jag förstår det behöver de ha lite varmare vatten för att genomleva hela sin livscykel. Att de finns här nu tänker jag kan tyda på att vi kan ha lite varmare klimat, men det är ju bara min egen tanke, säger Ida Olinder.

Hon berättar också att både hon själv och dottern har haft svårt att få människor att tro på dem när de berättar om upptäckten.

– Min dotter hade lite svårt att göra sig trodd i skolan. Det kan ju låta som något ett barn hittar på eller tror sig ha sett. Ingen som jag har pratat med har heller hört talas om att det kan finnas maneter i sjöar i Sverige, säger Ida Olinder.

ANNONS

Elvaåriga Isabella tycker det känns både spännande och roligt att ha gjort den udda upptäckten. Någon risk för att maneterna ska stoppa henne från att bada finns det inte försäkrar hon.

Fakta:

Den kinesiska sötvattensmaneten liknar vanlig öronmanet fast är mindre. Den blir inte större än 2,5 centimeter. Oftast lever arten en undanskymd tillvaro i form av små ”polyper” som sitter fast på stenar och växter, då blott 1 millimeter i storlek. Den behöver ingen partner av motsatt kön för att föröka sig, utan kan göra det asexuellt genom avknoppning av nya polyper som bildar kolonier. De första fynden av maneterna gjordes i Sverige för omkring 50 år sedan, främst i de östra delarna av landet.

Källa: länsstyrelsen

ANNONS