Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Skråmo reste från Göteborg till Raqqa i Syrien 2014. Han och hans familj fortsatte dock att få bidrag från svenska staten.
Michael Skråmo reste från Göteborg till Raqqa i Syrien 2014. Han och hans familj fortsatte dock att få bidrag från svenska staten.

IS-terroristerna levde på miljonbidrag från Sverige

45 personer som reste till Syrien för att kriga med terrorsekten IS har samtidigt fått miljontals kronor i bidrag från svenska staten. Det framkommer i en granskning som GT har gjort.

Barnbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd. A-kassa, försörjningsstöd och bostadsbidrag. Studiebidrag och föräldrapenning.

Trots att de 45 IS-resenärerna lämnat Sverige för Syrien och terrorsekten IS har de svenska skattekronorna fortsatt komma. Det visar en granskning som GT har gjort. 24 personer har fått pengarna utbetalda direkt till sig medan övriga ingår i samma familjegemenskap som mottagarna.

En av de 45 är den nu förmodat avlidne IS-rekryteraren Michael Skråmo, som reste till Raqqa i Syrien tillsammans med sin fru 2014. Skråmo gjorde sig känd för att sprida terrorrörelsens budskap via sociala medier och uppmuntrade andra svenskar att både resa ner till Syrien och utföra terrorattacker på svensk mark.

LÄS MER: IS-terrorist från Göteborg gripen i Syrien

LÄS MER: Hopp om Sverige för Skråmos barn

Fick en kvarts miljon kronor

GT har tagit del av ett beslut om återbetalning från Försäkringskassan som visar att 99 097 kronor betalades ut till familjen Skråmo efter att de åkt ner till Syrien.

Mest pengar har enligt GT en kvinna från Norrköping fått: en bit över 250 000 kronor, trots att hon lämnade Sverige för Syrien med sin man och två barn 2015. Försäkringskassan ska utan framgång ha försökt kräva tillbaka 198 006 kronor.

– Vi gör ju allt som vi kan naturligtvis, enligt det regelverk vi har för att se till att skattebetalarnas pengar ska gå till de som har rätt till ersättning, inte till några andra. Speciellt inte till de som begår den här typen av brott och verksamhet, det är direkt upprörande att det har skett, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan, till GT.

LÄS MER: Svenska IS-barnen i al-Hol kan få hjälp av tidigare elitsoldat

LÄS MER: Terrorforskare: Misstänk varje IS-svensk för brott

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.