Nu har svartmunnad smörbult kommit till Göteborg. Bild: Leon Green
Nu har svartmunnad smörbult kommit till Göteborg. Bild: Leon Green

Invasiv fisk till västkusten

ANNONS
|

En främmande fisk är funnen i rekordhög salthalt, uppger Göteborgs universitet.

Fisken, som är en svartmunnad smörbult, påträffades från första början i Svarta havet, där vattnet är bräckt. Den kom till Göteborgs hamn redan 2009 men har sedan mitten på oktober hittats längre ut i havet än tidigare.

- Den har hittats med rekordhög salthalt, det innebär att den sakta rör sig mer mot salta vatten, sägerLeon Green, doktorand vid institutionen för biologi och miljövetenskaper.

Han fortsätter:

- Det här är unikt. Det ärförsta gången den har hittats i en så här hög salthalt. Det vi befarar är att den kanske kommer kunna sprida sig längs med kusten, hittills har det varit ganska osannolikt. Det ärkanske möjligt men det kommeratt ta längre tid.

ANNONS

Arten håller på att röra sig mot de danska sunden till vatten som har en salthalt på mellan 15 till 20 promille.

"Det finns risker"

Hur fiskarnas ankomstkommer att påverka andra fiskar är i dagsläget oklart, menar Leon Green.

- Jag vet inte så mycket än, men det finns risker. Jag skulle säga att den potentiellt sett är ett hot mot andra arter. Det här är ett problem för andra arter, på många platser är den invasiv och har tagit andra fiskars plats.Vi tror att den övertid kommer kunna anpassa sig till det har vattnet, men det kan ta tid, säger han.

Fisken har alltså tidigare inte etablerat sig i så här höga halter, men forskare vid Göteborgs universitet tror att fisken kommer att etablera sig mer och mer här.

Planerna framöver

Planerna framöver är att se ifall svartmunnad smörbult som har fångats i Göta Älvs mynning kommer kunna klara friskare vatten.

- Vi ska göra ett experiment och höja deras salthalt med den som finns på kusten. Så ska vi mäta hur mycketenergi det tar för dem att hålla sig på den salthalten som finns där, säger Leon Green.

ANNONS