Inspektörernas dom: För trångt på uteserveringarna i Göteborg

Vårsolen fyllde uteserveringarnas bord på Avenyn med gäster under lördagen. 14 inspektörer från miljöförvaltningen gick ut för att ta reda på om krögarna lyckades få dem att hålla avstånd.
– Vår samlade bedömning är att det inte ser bra ut, säger livsmedelsinspektören Amanda Westfal.

ANNONS
|

Den 19 mars kom beskedet till Göteborgs krögare att de fick lov att öppna uteserveringarna samma dag, istället för att vänta till den 1 april. Sex dagar senare började Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter för restauranger och kaféer att gälla. Där står det bland annat att verksamheterna måste ha rutiner för att minska smittspridningen av coronaviruset och förhindra trängsel. Det är inte heller tillåtet med stående barservering.

LÄS MER:Uteserveringar i Göteborg får öppna redan nu

Sedan dess har det trillat in klagomål till miljöförvaltningen i Göteborg om att rekommendationerna inte följs, att det är trängsel på uteserveringarna. I lördags gav sig därför 14 inspektörer ut till uteserveringar kring Avenyn och Järntorget för att kontrollera om föreskrifterna följs.

ANNONS

– Vi vill få en lägesbild av hur det ser ut. Men framförallt lämna information och ha en dialog med gäster, kaféer och restauranger. Så vi kan hjälpa till så man kan fortsätta att ha sin verksamhet utan att riskera smittspridning, säger Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen i Göteborg.

Vad kan betraktas som trängsel?

– Borden ska inte stå så tätt att man stöter i varandra. Det ska vara en armlängds avstånd om man står i baren eller väntar i en kö, säger Angelica Winter.

LÄS MER:Här öppnar Glenns Sportsbar i Frölunda – mitt i krisen

Hade högre förväntningar

Yusra Moshtat, miljöinspektör, och Amanda Westfal, livsmedelsinspektör, var två av de som gav sig ut för att kontrollera hur krögarna klarat av att följa rekommendationerna. När GP träffar dem mitt på Kungsportsavenyn har de mötts av blandade reaktioner och blivit varse att det är många som inte nåtts av rätt information.

– Vår samlade bedömning är att det inte ser bra ut. Vi hade förväntat oss att verksamheterna skulle ha gjort mer än vad de har gjort, säger Amanda Westfal.

Miljöinspektör Yusra Moshtat och hennes kollega Amanda Westfal, livsmedelsinspektör, kunde konstatera att gästerna på uteserveringarna på flera ställen satt för tätt.
Miljöinspektör Yusra Moshtat och hennes kollega Amanda Westfal, livsmedelsinspektör, kunde konstatera att gästerna på uteserveringarna på flera ställen satt för tätt. Bild: Olof Ohlsson

Bakom Yusra Moshtat är många av borden på serveringarna fullsatta, de står längre isär än vanligt och det är färre gäster, men hon saknar tydlig information om hur gästerna ska bete sig, skulle gärna se fler markeringar på golvet och anslag om avstånd mellan människor i barerna.

ANNONS

– Det saknades information och folk satt väldigt nära varandra. Vi lämnade information till dem och en del fick rätta till med detsamma. Det är viktigt att man kan använda uteserveringarna utan att riskera att bli smittad, säger Yusra Moshtat och pekar ut en skylt på en av uteserveringarnas glasdörrar som kommit upp bara några minuter tidigare.

Satte upp mer information

Förvaltningen kan inte stänga verksamheter, men de kan skicka information till Smittskydd Västra Götaland, som i sin tur kan fatta ett sådant beslut. Miljöförvaltningen poängterar att även gästerna har ett ansvar att hålla avstånd.

Krögaren Lalle Morberg och restaurangchefen Erik Nordin kämpar för att lyckas balansera behoven av intäkter med de nya hälsokraven.
Krögaren Lalle Morberg och restaurangchefen Erik Nordin kämpar för att lyckas balansera behoven av intäkter med de nya hälsokraven. Bild: Olof Ohlsson

Lars Erik "Lalle" Morberg, som driver bland annat Hard Rock kafé och Joe Farellis på Avenyn och Joe Farellis restaurangchef Erik Nordin är tacksamma för att miljöförvaltningens insats. Efter dagens inspektion satte de omgående upp förvaltningens gula informationslappar vid dörren och de kommer de flytta några bord.

– Vår kunskap är att driva en krog. Vi är inte så jättekunniga inom epidemiologi, man får läsa på så gott man kan och ta sitt ansvar. Det är svårt som det är, det är färre gäster och vi ska försöka driva en restaurang, säger Erik Nordin.

LÄS MER:Michelinkrogen Thörnströms kök stänger

Nu kommer det huvudsakligen matgäster på dagen, den vanliga vågen av nya gäster och trängsel framåt kvällen uteblir. Lalle Morberg berättar att Restauranggöteborg har börjat ta hjälp av varandra om hur problemen ska lösas. Han förklarar att de tappat 75 procent av sin omsättning och nu kämpar för att behålla de resterande 25 procenten.

ANNONS

– Det blir en kamp mellan att tjäna pengar och vara försiktig med folks hälsa. Kommer det folk som vill betala för att vara hos oss och se till att vi håller konkursen borta ett tag till, ja det blir en jättesvår ekvation, säger han.

Följer Tegnells råd

Lite längre upp på gatan sitter ett kompisgäng på en annan uteservering och försöker fånga lite eftermiddagssol.

– Vi försöker hålla lite fysisk distans, säger Caterina Franceschi.

Caterina Franceschi, Helen Bjarneberg, Jan, Bjarneberg, Ann Blomberg och Thomas Blomberg försökte fånga lite sol på behörigt avstånd från varandra.
Caterina Franceschi, Helen Bjarneberg, Jan, Bjarneberg, Ann Blomberg och Thomas Blomberg försökte fånga lite sol på behörigt avstånd från varandra. Bild: Olof Ohlsson

De är eniga om att Sverige går rätt väg, det är rätt att följa experter som Anders Tegnells råd.

– Det är bättre att en professor säger hur vi ska göra än att en politiker gör det, säger Jan Bjarneberg.

Helen Bjarneberg har noterat att människor generellt följer råden ute på restaurangerna.

– Ja, men vi råkade ut för några som inte tyckte det var ok och ville att vi skulle tränga ihop oss i ett hörn. Då skällde jag ut dem, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Här är bolagen som fallit i krisen

ANNONS