Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs förskolor kommer inte att servera vegansk kost efter 1 april.  Bild: Arkivbild: Christine Olsson
Göteborgs förskolor kommer inte att servera vegansk kost efter 1 april. Bild: Arkivbild: Christine Olsson

Ingen vegansk kost i Göteborgs förskolor

Från den 1 april i år kommer barn inte längre att erbjudas vegansk kost i Göteborgs förskolor.
Förskoleförvaltningen baserar beslutet på att Livsmedelsverket bedömer att vegansk kost till små barn inte är tillräckligt utan kosttillskott.

Förskoleförvaltningen har tagit fram de nya rutinerna för att det ska bli tydligt för stadens förskolor vad som gäller kring specialkost till barnen. De nya rutinerna som ska gälla från den 1 april betyder att vegansk kost inte längre kommer att serveras i Göteborgs förskolor.

På Göteborgs stad hemsida kan man läsa: "Eftersom förskoleförvaltningen ska erbjuda alla barn näringsriktig mat kommer vegansk kost inte att serveras. Enligt Livsmedelsverket behöver vegansk kost till små barn kompletteras med kosttillskott."

Vissa barn kommer att erbjudas specialkost

Deras nya rutiner innebär att specialkost erbjuds av medicinska skäl, till exempel vid glutenintolerans, laktosintolerans, diabetes och olika slags födoämnesallergier, eller av andra skäl där vården bedömt att barnet behöver anpassad kost.

Barn som äter specialkost av religiösa eller etiska skäl kommer att erbjudas vegetarisk kost.

Om det finns föräldrar som vill att deras barn ska äta vegansk mat, kommer de barnen att erbjudas vegetarisk kost. Detsamma gäller förskolepersonalen.

Förskoleförvaltningen rekommendation är att läkarintyg för specialkost ska tas in från vårdnadshavare endast vid behov och inte som rutin.

Om ett barn har luftburen allergi ska det styrkas via läkarintyg, utom vid nötallergi eftersom det redan är förbjudet med nötter på stadens förskolor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.