Ingen Almedalsvecka för Göteborg nästa sommar

Göteborgs stad deltar inte på Almedalsveckan nästa sommar. Bakgrunden: Coronapandemin. Men flera politiker är också kritiska till att staden ska lägga pengar på att delta i framtiden.
– Det har blivit en politisk lekstuga, ett spektakel. Det är jättebra att det är slut med det nu, jag hoppas att det kommer att förbli så, säger Martin Wannholt (D).

ANNONS
|

I somras ställdes den in. Men nästa sommar ska Almedalsveckan på Gotland genomföras – coronapandemin till trots. Men det blir en hybridvariant, en delvis digital version, där evenemangen sänds från Visby.

Beroende på hur pandemin och restriktionerna utvecklas, kan politikerveckan växlas upp till att ta in publik, eller växlas ned till att enbart genomföras digitalt.

Men Göteborgs stad kommer inte att medverka. Det beslutade politikerna på onsdagens kommunstyrelsesammanträde. Bakgrunden är coronapandemin.

Karin Pleijel (MP) tycker att det är ett tråkigt, men logiskt beslut.

– Samtidigt kan det kanske bli tillfälle att ta ett omtag, så att det blir ännu mer träffsäkert, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Stadens satsning på Almedalsveckan ifrågasatt

LÄS MER:Almedalsveckan blir av – kan bli digital

Daniel Bernmar (V) säger att de varit skeptiska till deltagandet i flera år.

– Det har i mindre utsträckning blivit den demokratiarena det borde vara, och mer en plats för lobbyister. Vi sörjer det kanske inte så mycket, säger han.

Inte heller Martin Wannholt (D) sörjer beslutet.

– Det har blivit en politisk lekstuga, ett spektakel. Det är jättebra att det är slut med det nu, jag hoppas att det kommer att förbli så, säger han.

Sverigedemokraterna föreslog dock att Göteborgs stad skulle kunna medverka digitalt, från Göteborg, om det är möjligt.

– Jag har alltid varit kritisk till att vi åker dit, men här kan vi skicka en positiv signal, visa att vi ser positivt på det digitala. Men övriga partier säger nej, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Har vuxit

Framtiden för Almedalsveckan, och dess inriktning, har diskuterats de senaste åren, eftersom veckan vuxit lavinartat, och det har blivit för dyrt för många mindre aktörer att delta.

Lokalt i Göteborg har politiker från flera läger också ifrågasatt om staden verkligen ska lägga pengar på att delta.

I november 2019 beslutade kommunstyrelsen att Göteborgs stad ska vara en part i Västsvenska arenan, men delta i mycket begränsad utsträckning på Almedalsveckan, utifrån en politisk bedömning om möjligheten att påverka och med hänsyn till kostnaderna.

ANNONS

Almedalsveckan 2021 invigs den 4 juli, med Kristdemokraternas dag och avslutas den 11 juli med Socialdemokraternas dag.

ANNONS