Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild. Tomas Nilsson

Ikonisk flytdocka lämnar Göteborg

Förra året såldes den till holländska Dutch Marine. Nu är äntligen vädret tillräckligt bra för att den ska kunna flyttas. Under fredagen lämnar den stora flytdockan Damen Göteborg.

 

Med sina 254 meter och sin lyftkapacitet på 25 000 ton har den stora flytdockan Damen, som använts för att reparera fartyg, blivit en framstående del av Göteborgs stadsbild.

I somras såldes den för 30 miljoner kronor till holländska Dutch Marine, och planen har sedan dess varit att flytta den till Dunkerque i norra Frankrike.

Läs också: Damens docka kvar över vintern


Först sades det att dockan skulle flyttas redan i september förra året, men alltför otrygga väderutsikter satte stopp för transporten.

Bogseringen planeras ta omkring sju dagar och kräver att vädret är bra och havet lugnt inte bara i Göteborg, utan också längs Danmarks, Tysklands och Nederländernas kuster.

Läs också: Flytten av dockan ställdes in - ännu en gång


I början av mars var det dags för ett nytt försök. Men resan ställdes in - ännu en gång. Då var försäkringspapperen i Frankrike inte i ordning än.

Men nu verkar det alltså bli av. Göteborg har fått sommarväder och enligt prognoserna ska det fina vädret hålla i sig under de närmaste dagarna, vilket gör att dockan kan lämna Göteborg i dag.

– Vi har väntat i ett halvår och nu är vår intention att starta, säger Paul Verschure, projektledare på Dutch Marine, till SVT Nyheter Väst.

Flytten väntas påbörjas omkring klockan ett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.