I dag kan du se försvarets julkula över Västsverige

Punktligt klockan tolv minuter över tolv nådde försvarets traditionella Julkula Göteborg på tisdagen. Men kulan var ofullständig – ett av de fyra planen kunde efter teknikproblem inte lyfta som planerat.

ANNONS
|

Julkulan är en formation där fyra av försvarsmaktens största transportplan som är baserade i Sverige, TP 84 Hercules, ger en julhälsning från luften. Dock var det bara tre plan som på tisdagen flög över Västsverige.

– Tanken var att det skulle vara fyra flygplan. men vi var tvungna att ha kvar ett kvar på marken. Något hade hänt med planet som gjorde att man beslutade att inte lyfta med det, säger Lena Bogren, kommunikationschef på F7 i Såtenäs.

Förhoppningen är att alla fyra plan ska kunna lyfta på onsdagen då flygning väntas i landets östra delar.

Populärt hos allmänheten

Med åren har kulan blivit en uppskattad tradition.

ANNONS

– Det här är populärt – såväl hos oss som hos allmänheten. Många hör av sig i god tid och undrar när det är dags, säger Per Forsberg, kommunikatör vid F7 i Såtenäs, den flygflottilj som ansvarar för tisdagens uppvisning i västra och södra Sverige.

Julkula över Västsverige 7 december

12:00 Vänersborg. 12:02 Trollhättan. 12:12 Göteborg. 12:23 Varberg. 12:27 Falkenberg. 12:32 Halmstad. 12:36 Laholm.

14:08 Jönköping. 14:14 Ulricehamn. 14:19 Borås. 14:25 Sätila.14:27 Landvetter. 14:33 Alingsås. 14:40 Grästorp.

Observera att tiderna är ungefärliga.

Julkulan är en bra övning

Det är dock inte enbart för att önska västsvenskarna en god jul som flottiljen ger sig upp i formation med planen.

– För oss är det också en bra övning – det är inte så ofta vi ges möjlighet att flyga i formation under så lång tid, säger Per Forsberg.

I varje plans besättning ingår i regel sex personer: två piloter, en navigatör, en ingenjör/mekaniker och två lastmästare.

Väderutsikterna inför tisdagens uppvisning bedömer han som goda.

– Tipset är att man ger sig upp på en höjd med fri sikt åt alla håll, då är möjligheterna att se oss mycket goda, säger han.

Den traditionella julgransflygningen – då jaktplan kommer i form av en julgran – över Västsverige är planerad till den 14 december. Några tider för den har dock inte spikats.

LÄS MER: Julgransflygningen 2020

ANNONS