Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En hyresgäst i Göteborg fortsatte att mata fåglar från sin balkong trots klagomål från grannar och värdens uppmaning om att sluta.  Bild: Kent Eng
En hyresgäst i Göteborg fortsatte att mata fåglar från sin balkong trots klagomål från grannar och värdens uppmaning om att sluta. Bild: Kent Eng

Hyresgäst vräks – matade fåglar på balkongen

Mannen har i flera år matat fåglar från sin balkong – men snart är kalaset över. Grannarna har klagat och hyresvärden har fått nog. Nu har hyresnämnden avgjort frågan, rapporterar Hem & hyra.

Mannen bor högst upp i hyreshuset i Göteborg sedan många år och har tagit för vana att mata fåglar från sin balkong. Enligt värden har även vilda fåglar flugit in i bostaden.

Besöken har lämnat spår efter sig i form av fågelbajs på grannarnas fönster och fasad. Fågelmaten ska också ha dragit till sig råttor.

LÄS MER: Carin hyrde ut via Airbnb – förlorade lägenhet

När hyresvärden har knackat på dörren har mannen vägrat öppna och ska också ha uppträtt hotfullt och aggressivt och när personal från bostadsbolaget uppmanat honom att sluta mata fåglarna.

Ersatte brevlåda med plastpåse

Vid ett tillfälle ska mannen, när han stod på balkongen, ha uttryckt att han ska gå in och hämta ett vapen för att skjuta personalen.

En dag tog plötsligt mannen bort sin brevinkast och ersatte det med en plastpåse. I samband detta ville värden komma in i bostaden för att undersöka hur lägenheten sköttes av innehavaren men släpptes inte in.

LÄS MER: Katter kissade sönder lägenhet

Först efter ett beslut av kronofogden, om så kallad handräckning, fick värden tillträde till bostaden. Efter inspektionen konstaterade värden att lägenheten var smutsig generellt och att spisfläkten var så full av fett och illa rengjord att den var en brandfara.

När värden vill göra ett uppföljande kontrollbesök senare vägrade mannen återigen att släppa in bostadsbolagets representanter.

Hyresvärden beslutade då att säga upp hyreskontraktet och driva frågan för avgörande hos hyresnämnden i Göteborg.

Fick rätt i hyresnämnden

Enligt nämnden har fastighetsägare rätt att komma in i lägenheter omedelbart för att utöva tillsyn eller genomföra brådskande ärenden med risk för skada på fastigheten. Vid mindre brådskande ärenden gäller generellt att hyresvärden ska varsla om besök en månad i förväg. I båda fallen måste dock hyresgästen själv öppna dörren.

I det aktuella fallet är nämndens slutsats att besiktningen av mannen lägenhet var nödvändig då det fanns misstanke om vanvård. Nämnden anser också att fastighetsägaren i tillräcklig grad försökt få kontakt med innehavaren för att förbereda honom inför besöken. Mot den bakgrunden får värden rätt att säga upp kontraktet.

Enligt Hem & hyra har hyresgästen själv inte yttrat sig till hyresnämnden och var inte heller på plats i samband med beslutet.

LÄS MER: Trebarnsmamman låg efter med hyran – reste till Spanien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.