Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hyresfritt för boende – men oklart besked för butikerna

De som påverkades av explosionen i Annedal får tillbaka sin hyra för oktober. Men i beslutet ingår inte de fem drabbade lokalerna i bottenvåningen på byggnaden, enligt fastighetsägaren Ernst Rosén.
– Där har vi en dialog, säger Jessica Bengtsson, fastighetsbolagets marknads- och kommunikationschef.

Boende är utspridda på hotell, inneboende hos vänner och familj sedan explosionen i Annedal. Fastighetsägaren Ernst Rosén har bestämt sig för att göra oktober hyresfritt för hyresgästerna i de 140 drabbade lägenheterna.

– Vi vill göra det vi kan. Det kändes självklart nu när ingen kunde bo i sina lägenheter, säger Jessica Bengtsson, marknads- och kommunikationschef hos Ernst Rosén.

Många av de drabbade frågade om hyran. Beskedet de fick uppskattades, samtidigt som sökandet efter en ny bostad fortsätter.

– Jag utgick från att vi skulle få betalt, men det blir en mindre del i det stora hela. Jag har fullt upp med att försöka hitta en ny bostad, säger hyresgästen Tone Ploman i telefon, samtidigt som hon åker på en elsparkcykel, eftersom hennes egna cykel är kvar i lägenheten på Övre Husargatan.

LÄS MER: Detta har hänt sedan explosionen i Annedal

Tone Ploman, 64, bor i en av de lägenheterna som drabbades av explosionen i Annedal. Bild: Paul Wennerholm
Tone Ploman, 64, bor i en av de lägenheterna som drabbades av explosionen i Annedal. Bild: Paul Wennerholm

Beskedet gäller endast boende

När GP frågade Jessica Bengtsson om beslutet även gäller de fem direkt drabbade lokalerna, som också hyr av Ernst Rosén, var svaret först nej. Den hyresfria månaden gäller inte för dessa lokaler i byggnadens bottenplan. Men fastighetsbolaget Ernst Rosén bad om att få återkomma om hur lokalernas situation hanteras och svaret kom senare under torsdagen.

– Där har vi en dialog direkt med respektive hyresgäst, skriver Jessica Bengtsson i ett mejl, men vill inte gå in på vilka det är som hyr lokalerna.

GP har sökt butikerna kring Övre Husargatan. De har inte varit anträffbara eller valt att inte kommentera.

LÄS MER: Hon hade den misstänkte mannen som inneboende i flera år

Polisens mål - släppa avspärrningarna på fredag

Den tekniska undersökningen efter explosionen i Annedal gör att skadeläget för fastigheten är fortsatt oviss för Ernst Rosén.

– Avspärrningarna kommer vara kvar så länge den tekniska undersökningen pågår, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg under torsdagen.

Fastighetsägaren har fått tillgång till vissa av uppgångarna, men inte de tre trappuppgångar som blev hårdast drabbade.

– Det går inte att säga när hyresgästerna kan komma in i sina bostäder. Vi har inte kommit in i hela fastigheten än och har därför ingen helhetsbild om skadorna, säger Jessica Bengtsson.

LÄS MER: Mark Lorentzon hittad död i vattnet vid Stenpiren

LÄS MER: Åklagaren: Så länge kan Mark Lorentzon varit död

Målsättningen är att polisen ska vara klara med den tekniska undersökningen under fredagen.

– Vi hoppas vara klara i slutet av veckan, men jag vet inte om man hinner ro det i land, säger Thomas Fuxborg.

Ernst Rosén har en ständig kontakt med hyresgästerna och uppdaterar dem om läget. Trygghet och trivsel har varit ledord för bolaget sedan länge, vilket blir ett tydligt fokus även i denna situationen.

– Exakt hur vi ska arbetar vidare med trygghetsarbetet kan jag inte säga, men det är något vi jobbar med hela tiden, säger Jessica Bengtsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.