Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hundratals promenerade emot våldet i Biskopsgården

Hundratals människor samlades under tisdagskvällen för att fredligt promenera mot våldet i Biskopsgården efter att en polisman skjutits ihjäl förra veckan.
– Jag vill inte ha någon demonstration med plakat och megafoner. Vi har testat det och det har inte funkat. Men vi är många här nu som har fått nog, säger Victoria Sikström som arrangerat sammankomsten.

Flera hundra människor samlades under tisdagskvällen för att promenera tillsammans mot våldet i Biskopsgården. Polisen hjälpte till att hålla vägen fri för de deltagande som leddes av Viktoria Sikström som tog initiativet till samlingen via Facebook.

– Tanken är att vi ska kunna samlas och ventilera våra tankar och de som vill sörja får göra det. Jag vill inte ha någon demonstration med plakat och megafoner. Vi har testat det och det har inte funkat. I kväll promenerar vi tillsammans mot våldet med respekt och omtanke, säger Victoria Sikström.

Promenaden gick från Länsmanstorget, ner till Vårväderstorget och sedan vidare till polishuset vid Vågmästareplatsen.

Hundratals promenerade mot våldet i Biskopsgården, från Länsmanstorget till Vågmästareplatsen. Gabriella Toftered och Simona Mohamsson (L) går med i tåget. Bild: Mia Höglund
Hundratals promenerade mot våldet i Biskopsgården, från Länsmanstorget till Vågmästareplatsen. Gabriella Toftered och Simona Mohamsson (L) går med i tåget. Bild: Mia Höglund

– Jag tycker det är viktigt att visa att vi tillhör den breda majoritet som stödjer polisen, säger Gabriella Toftered som var en av många i ledet .

Tillsammans med Gabriella Toftered går hennes vän Simona Mohamsson, liberal politiker och ordförande för socialnämnden på Hisingen.

– För mig handlar det att visa att det är vi som äger gatorna och att det här är vår stad. Hisingen är så mycket mer än våld och oroligheter. Människors har sina liv här, säger hon.

Stämningen var positiv bland de gående men när de kommer fram till minnesplatsen för den dödade polisen var det många som fällde tårar.

Hundratals promenerade mot våldet i Biskopsgården, från Länsmanstorget till Vågmästareplatsen. Kenneth Dahl kramar om en sörjande. Bild: Mia Höglund
Hundratals promenerade mot våldet i Biskopsgården, från Länsmanstorget till Vågmästareplatsen. Kenneth Dahl kramar om en sörjande. Bild: Mia Höglund

– Det är tragiskt. Jag är uppvuxen här. Visst var det bråk här på den tiden också men det fanns en respekt mot polisen. Jag har bekanta som bor kvar här och när de inte längre känner sig säkra på att deras barn kan komma hem tryggt så är det något som är fel, säger Kenneth Dahl.

Initiativtagaren till promenaden mot våldet, Victoria Sikström, satt på onsdagskvällen förra veckan på sin balkong och tog in den varma sommarkvällen. På bara några minuter förvandlades den fina sommarkvällen till en mardröm och atmosfären fylldes av sirener, blåljus och helikopterljud.

– Jag har sett många polisutryckningar här förut men detta var något annat. Jag har aldrig varit med om den intensiteten och då förstod man att något fruktansvärt hade hänt.

Victoria Sikström har bott i Biskopsgården sedan 2015 och säger att området är fantastiskt med närheten till både naturen och centrum.

– Nu är det viktigare än någonsin att vi som bor här inte lämnar utan att vi gör oss ännu mer synliga i området. Vi är många som är här nu som visar att detta inte är okej. Vi och våra barn måste kunna leva här tryggt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.