Hundratals elever i experiment med ljudvågor på Ullevi

Hundratals skolelever sprids ut över Ullevis innerplan. De har kommit från Göteborg, Partille och Lerum för att vara med i ett stort ljudexperiment som är startskottet för årets Vetenskapsfestival.

ANNONS
|

Istället för världsartister som Laleh, friidrottares spjut eller Gothia cup-spelare på invigning har Ullevis gräs fyllts med mellanstadieelever. De är ungefär 400 stycken och har kommit in till arenan från olika skolor i och omkring Göteborg för att medverka i ett ljudexperiment i Göteborgs universitets regi.

– Det här är startskottet för hela festivalen, säger Madeleine Koncilja, ansvarig för skolprogrammet under Vetenskapsfestivalen.

Platser bokades upp på bara ett par dagar. Barnen placeras ut i olika formationer: en rektangel, en diagonal linje över planen, eller bara utspridda över ena planhalvan.

Någon elev blev förbannad, någon sprang och lekte vid toaletterna och någon var fokuserad på något helt annat än experimentet. Men i det stora hela tycker Dag Hanstorp att evenemanget blev lyckat.
Någon elev blev förbannad, någon sprang och lekte vid toaletterna och någon var fokuserad på något helt annat än experimentet. Men i det stora hela tycker Dag Hanstorp att evenemanget blev lyckat. Bild: Henrik Jansson

De får instruktioner om vad de ska göra och sedan spelas ljud upp från olika håll. Allt filmas uppifrån och drönarfilmen visas på en storbildsskärm.

ANNONS

Lite likt en förbundskapten styr Dag Hanstorp, professor i atomfysik, från sidlinjen. På plan har han inte bara hundratals grundskoleelever utan även några av de egna studenterna och forskarna från fysikinstitutionen.

– Eleverna agerar mottagare och visualiserar hur ljudet breder ut sig, säger han.

Behov på arbetsmarknaden

Tanken var att de ska lära sig hur ljud sprider sig. Dag Hanstorp har gjort samma experiment tidigare, med 50 vuxna studenter under pandemin, men det blev bättre effekt nu eftersom fler personer var inblandade.

Dag Hanstorp hoppas att fler barn och unga blir intresserade av fysik och andra naturvetenskapliga ämnen, det är den drivkraften som ligger bakom dagens initiativ.

– Det finns stort behov på arbetsmarknaden, för få barn och ungdomar väljer att studera naturvetenskap. Det är viktigt för samhället att vi får ingenjörer, tekniker och naturvetare, säger han.

Filmerna kommer också att skickas till skolorna, så att lärarna kan förklara mer och diskussionen om ljud fortsätta i klassrummen.

– Det är roligt att se. Barnen har många tankar och viljor, men det har fungerat jättebra. Och vi har fått jättefina drönarfilmer, säger Dag Hanstorp.

LÄS MER:Kolets kretslopp ger svaren på den stora klimatfrågan

LÄS MER:Johan Rockström på Times topplista

ANNONS