Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: TT/GP 

Hundar förgiftade med glykol i Mölndal

Under torsdagskvällen blev två hundar inlagda på djursjukhuset Blå Stjärnan för glykolförgiftning. Nu blir allt fler hundägare i Mölndal oroliga. – Det här finns i medvetandet nu, något man tänker på innan man somnar, säger hundägaren Beatrice Hultgren.

Djursjukhuset Blå Stjärnan har under torsdagen fått in två hundar som glykolförgiftats. 

– Vi kan bekräfta vi fått in två hundar som blivit glykolförgiftade. Rent allmänt, om en hund får i sig glykol måste den få i sig motgift inom 12 timmar, säger Björn Åblad, tillförordnad chefsveterinär på Blå Stjärnan.

Beatrice Hultgren är en orolig hundägare i Mölndal som fått information om de förgiftade hundarna via en Facebookgrupp. Detta skedde vid en hundrastgård där hon brukar rasta sin hund.  

– Det är förfärligt, man blir jätterädd, säger Beatrice Hultgren.

"Djurplågare som gör sådant här"

Beatrice Hultgren säger att hon nu kommer att passa sig för att rasta sin hund i närheten av området. 

– Det här är något man läst i tidningar men jag har inte varit med om det här i Mölndal. Nu funderar jag på att köpa en munkavel till min hund. Det är djurplågare som gör sådant här, säger Beatrice Hultgren.

Får hundar behandling inom 12 timmar är prognosen oftast god. Om de inte får vård i tid finns risken att de drabbas av en obotlig njurskada.

– För hundar och andra djur smakar glykol sött. Ett känt problem är att människor som vill djur illa doppar bröd i glykol för att djuren ska skadas, säger Björn Åblad.

Det krävs inte en stor dos glykol för att en hund ska bli förgiftad.

– Den lägsta dödliga dosen för en hund är 4,2-6,6 milliliter glykol per kilo kroppsvikt, säger Karin Feychting, vid Giftinformationscentralen.

För Lena Martinsson arbetar som landskapsingenjör vid Mölndals stad och för henne är det här en ny situation som hon inte ställts inför innan.

–Jag har aldrig hört om något liknande innan, att förgifta hundar på det här viset. Det var hemskt att höra hundägaren som ringde. Verkligen tråkigt, säger Lena Martinsson, landskapsingenjör vid Mölndals Stad.

Det finns 10 hundparker i Mölndals kommun. Personal från Mölndals stad har undersökt området där förgiftningen ska ha skett och händelsen har polisanmälts.

– Vi har satt upp en varningslapp vid den utsatta hundrastgården. Men vad ska man göra? Det här är inget normalt beteende, den som gör något sådant här kan komma vilken tid på dygnet, säger Lena Martinsson

Så kan du skydda din hund

För att undvika att ens husdjur ska få i sig glykol ska man vara varsam med att låta dem vistats i miljöer där kylvätska eller liknande produkter kan förekomma. Exempelvis i närheten av garage eller bensinstationer.

– Ifall det finns en risk att en hund fått i sig en större dos glykol finns det flera symtom att leta efter. Hunden kan verka berusad och vinglig samt även trött och slö, säger Björn Åblad.

Personen vars hundar som drabbades vill inte kommentera händelsen men bekräftar att båda hundarna avlidit i följderna av förgiftningen.

Vet du mer? Hör av dig till GP! Ring/sms:a 72010 eller mejla till [email protected]!

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.