Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hovrätten fastställer domen kring Angered-läkaren

Läkaren Ayad Alwindawe ägde vårdcentralen Angered Care och plundrade den på mångmiljonbelopp. Han dömdes av tingsrätten till tre år och nio månaders fängelse. Domen överklagades men har nu fastställts av hovrätten.

Det var 7 november 2017 som vårdcentralen Angered Care stängdes efter att politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden funnit att patientsäkerheten var hotad.

Då var både Inspektionen för vård och omsorg och Skatteverket engagerade i granskningar av verksamheten.

LÄS MER: Fängelse för Angereds-läkare

Domen överklagades

Läkaren skickade miljoner till sitt företag i Dubai. Det rör sig om 29 miljoner och pengarna skickades i två omgångar, sommaren 2016 och veckan före stängningen. Dubaibolaget, Land Med Limited, kontrollerades av Alwindawe, ägare till såväl vårdcentralen i Angered som dess bemanningsbolag Farabi Medcare.

Under 2016 hade Farabi en omsättning på 19,9 miljoner kronor med en vinst på 14 miljoner. Detta enligt den egna redovisningen.

53-årige Ayad Alwindawe fälldes för grov oredlighet mot borgenärer och för sex fall av grovt bokföringsbrott. Förutom fängelsestraffet på tre år och nio månader dömdes han till näringsförbud i fem år, av tingsrätten.

Domen överklagades, men hovrätten fastställde på onsdagen tingsrättens beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.