Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hoppskydd ska hindra självmord

Det ska bli svårare att hoppa från Älvsborgsbron. Vägverket utreder nu möjligheterna att sätta upp nödtelefoner och hoppskydd för att förhindra självmord från Göteborgs broar.
Angeredsbron och Älvsborgsbron är två av de tre mest självmordsfrekventa broarna i Sverige. Varje år tar cirka 1500 personer i Sverige livet av sig och av dem är det cirka 60-70 personer som gör det genom hopp från höga höjder och då främst höga broar.
Hittills i år har räddningstjänsten åkt på 17 larm om hot om hopp från de båda broarna i Göteborg.

Effekten uteblev
Men nu vill Vägverket utreda möjligheterna till att minska antalet självmord från Angeredsbron och Älvsborgsbron genom att sätta upp hoppskydd. För några år sedan sattes ett två och ett halvt meter högt hoppskydd upp på 100 meter av Angeredsbron där den korsar E6 och E45.
Men effekten uteblev då det ändå gick att komma förbi. De som sedan ångrade sig hade svårt att ta sig tillbaka till säkerhet. Dessutom försvårade de räddningstjänstens arbete. Hoppskydden gjordes bättre men i dag täcker de bara drygt 100 meter av den 900 meter långa bron.

Dröjer några år
För att montera hoppskydd på de båda broarna krävs det noggranna utredningar eftersom skydden på Älvsborgsbron i värsta fall skulle kunna fungera som segel och få hängbron i gungning. Dessutom kräver arbetet att trafiken delvis stängs av.
Under denna sommaren och nästa byts hängkablarna ut på Älvsborgsbron ut vilket också kräver avstängning av trafiken. Det gör att hoppskydden inte kan bli aktuella förrän 2009 på Angeredsbron och 2010 på Älvsborgsbron, eftersom en av broarna alltid måste vara öppen för tung trafik.

"Allt i vår makt"
Owe Ohlsson, broingenjör på Vägverket, tror att problemet alltid kommer att finnas men att åtgärderna ändå ska minska antalet genomförda självmord.
- Vi ska göra så mycket som står i vår makt för att hindra personer från att hoppa från våra broar. Vägverket vill inte tillhandahålla verktyg för personer som vill ta sitt liv.

Tid att tänka efter
Men Jan Beskow, ordförande i Västsvenska Nätverket för Suicidprevention, tror ändå på att olika metoder som försvårar självmord har effekt. Fysiska hinder gör att självmordskandidaten får mer tid att tänka över sitt handlande, söka hjälp eller hinner hindras av förbipasserande.
- Många tror att de som tar sina liv gör det efter noga planering. Men oftast är det flera små faktorer som orsakar en stor katastrof vilket gör att personen tar sitt liv mer av en tillfällighet än av noga övervägande.

Även på andra broar i Sverige ska suicidpreventiva åtgärder testas. På Alnöbron i Sundsvall, som bredvid Angeredsbron och Älvsborgsbron är en av de mest utsatta, testar Vägverket nu nödtelefoners effekt. Om det visar sig minska antalet självmord kan de komma att användas i Göteborg också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.