Hitta balansen mellan arbete och vila

Det är växlingen mellan arbete och ledighet som ger tillvaron mening, menar socialpsykolog Bosse Angelöw.

Efter att ha levt ett mer kravlöst och ostrukturerat liv under sommarledigheten kan övergången till vardag kännas motig, eller till och med ångestfylld. Då är det bra att påminna sig om att man troligtvis kände samma sak förra året, och att det ju gick bra den gången.

Förhoppningsvis känner många också viss lust och glädje inför jobbet. Och den omstart som hösten innebär är ett bra tillfälle att stanna upp och känna efter. Reflektera en stund över familjens vardag. Fundera över hur det var förra hösten, och på vad som går att göra annorlunda. Kan ni hitta en bättre arbetsfördelning inom familjen, kan barnen hjälpa till mer, går det att samköra till olika aktiviteter?

När vi kommit en bit in på terminen sänker sig vardagsdimman över oss och vi blir blinda för möjliga förändringar, tuffar bara på och försöker hålla oss flytande.

Ett sätt att behålla något av sommarens mentala lugn är att se till att muta in olika pauser i vardagen.

– För att må bra måste man hitta en variation mellan aktivitet och vila, säger Bosse Angelöw.

Tillåta dig till exempel att ta en timmes lunch istället för att slänga i dig maten på tio minuter. Stick iväg och träna eller träffa vänner även när tvätthögen är stor hemma. De här pauserna är avgörande för vårt välmående.

– Och det är ofta när man gör något annat än jobbar som man kommer på kreativa lösningar på problem.

Bosse Angelöw uppmanar oss också att tänka till en stund varje kväll på allt som gått bra under dagen. Vi glömmer så lätt allt vi faktiskt gjort, och ser bara det vi inte klarat av eller hunnit med. ”Rimliga förväntningar” är ord som han återkommer till, både när det gäller arbetsliv och fritid.

– Det är lätt att man på lördag förmiddag sätter upp en lista, att det och det och det ska jag få gjort. Och sen på söndag kväll ser man allt man inte hunnit med. Titta på vad du faktiskt hann med istället, och på vad du använt din tid till.

Att vi ändå tycker om vardagen är för att människan behöver både arbete och vila för att må bra. Arbete behöver då inte vara lönearbete, betonar Bosse Angelöw. Det är växlingen mellan ansträngning och avkoppling som är nyckeln, både i vardagen och sett över året som helhet. Det ena vore inget utan det andra.

– På något sätt är vi ämnade för aktivitet och återhämtning. Det ger en slags mening åt tillvaron.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.