Historien bakom hästen som spatserade runt på Avenyn

Om du såg en cowboyliknande ryttare klappra nedför Avenyn under onsdagskvällen så nej, du såg inte i syne. Det var Hemen från Lerum och hans häst Aifos som gjorde stan.

ANNONS
|

Varmblodstravaren Aifos, som kallas för Affe, brukade vara rädd för bokstavligen minsta fluga, men tack vare trägen relationsträning är han i dag en mycket lugnare, tryggare häst. Det berättar hans ägare sedan tre år tillbaka, Hemen Gudrun Fatah.

– Att kunna förbättra hästens psyke är en stor upplevelse för mig som ryttare. Jag och han har utvecklats jättemycket tillsammans, förklarar Hemen.

I onsdags var det dags för nästa steg.

Hemen och tog med sig Affe i en hästtransport och körde in till Göteborg för så kallad miljöträning. Med sig hade han vännen Isabelle.

För att undvika folkmassor valde Hemen att komma på kvällen och en dag när det regnat mycket. Vanligtvis rider han kring hemmet i Lerum eller på banor, och enligt Hemen är miljöbytet utvecklande för hästen.

ANNONS

– Får han vara med när det händer saker tvingas han använda hjärnan ännu mer. Det gör honom automatiskt klokare.

LÄS MER:Det finns hopp för käpphästarna

Hemen hade med sig sin vän Isabelle under besöket i stan.
Hemen hade med sig sin vän Isabelle under besöket i stan. Bild: Gabriella Elbied Pettersson

Ett succébesök

Innan besöket ringde Hemen polisen för att dubbelkolla att ekipagets stadstur inte bröt mot några regler.

– De sa att jag fick rida så länge jag tänker på säkerheten.

Och Göteborgsbesöket tycks ha varit en succé. Varken bilar, en motorcykel eller skramlande spårvagnar rubbade Affes lugn.

– Jag kände hur glad han var. Han hade öronen framåt och var nyfiken, inte stressad alls, säger Hemen.

Efter att ha träffat ridande poliser på Gothenburg horse show i våras, och imponerats av deras färdigheter, är Hemens mål att ansluta till kåren i framtiden. Därför var stadsritten utvecklande även för honom.

Dessutom siktar han på att tävla i westernridning och beridet bågskytte. Det sistnämnda är en relativt okänd sport i Sverige där man tävlar i bågskytte från hästryggen. Hemen skjuter redan med pilbåge och beskriver sig som en nyfiken person som gillar att pröva nya saker – särskilt om det har med hästar att göra.

Många kom fram till Hemen Gudrun Fatah och Affe när de besökte centrala Göteborg tidigare i veckan, bland annat flera turister. "En trodde att det var någon slags uppvisning", berättar Hemen.
Många kom fram till Hemen Gudrun Fatah och Affe när de besökte centrala Göteborg tidigare i veckan, bland annat flera turister. "En trodde att det var någon slags uppvisning", berättar Hemen. Bild: Gabriella Elbied Pettersson

LÄS MER:Nästan 80 000 såg Gothenburg Horse Show

Mycket uppmärksamhet

Föga förvånande drog Affe till sig mycket uppmärksamhet under sitt besök i centrala Göteborg. Hemen uppskattar att nästan hundra personer kom fram för att klappa hästen eller ställa frågor och besöket, som skulle ha varat i 30 minuter, blev i stället två timmar långt.

ANNONS

Många passade också på att knäppa bilder på ekipaget.

Då tog jag hästen till torget

– Särskilt när vi red genom Vasa. Vi märkte hur folk på uteserveringarna struntade i sin mat och tog fram sin mobiltelefon i stället. Det var fantastiskt roligt, säger Hemen.

Besöket må ha varit det första i Göteborg, men helt främmande för urbana miljöer är ekipaget inte.

– Jag har ridit till torget i Gråbo några gånger. En gång hade jag lånat ut min bil när jag kom på att det var sista dagen för att hämta ut ett paket. Då tog jag hästen till torget, säger Hemen.

LÄS MER:Recension: Här är 2019 års ponnyböcker

ANNONS