Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) tycker inte att alliansen tar sitt ansvar gentemot de hemlösa under den kyla som råder. Bild: Jonas Lindstedt
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) tycker inte att alliansen tar sitt ansvar gentemot de hemlösa under den kyla som råder. Bild: Jonas Lindstedt

Het debatt om sovplatser för hemlösa på kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen sätter extra tryck på socialnämnd Sydväst för att se till att särskild nödhjälp finns på plats för hemlösa under kylan – trots att den styrande alliansen tycker att det redan finns.
– Klassföraktet förnekar sig aldrig, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

Hur man ska hantera frågan om hemlösas situation under den pågående köldperioden ledde till en lång och hetsig debatt under kommunstyrelsens möte under onsdagen. Frågan hade lagts på bordet i och med ett sent inkommet yrkande från Vänsterpartiet och Miljöpartiet, med anledning av att Stadsmissionen slagit larm tidigare i veckan, något som GP berättade om under tisdagen.

Socialdemokraterna kom in med ett eget yrkande under mötet – och det var också det som gick igenom efter votering, trots att den styrande alliansen röstade emot.

”Vår bild är en annan”

– Alliansen tycker att de har koll på läget. Vår bild är en annan. Och vi får ju också signaler från till exempel Johanneskyrkan och Räddningsmissionen om att det är brist på platser, säger Jonas Attenius, kommunalråd (S).

Viktoria Tryggvadottir Rolka, kommunalråd (S), säger att hon sedan sin tid som socialarbetare har många kontakter kvar inom den sektorn och att hon fått samma signaler från personer som jobbar inom verksamheten.

– Att då passivt luta sig tillbaka som alliansen gör – för mig känns det som att klassföraktet aldrig förnekar sig, säger hon.

Skillnaden mellan Socialdemokraternas och de rödgrönas förslag var att V och MP ville att kommunstyrelsens ordförande skulle fatta beslut om att öppna fler sovplatser direkt. Socialdemokraterna ville istället att Socialnämnd Sydväst – som har ansvar för frågan – ska se till att det finns tillräckligt med platser.

Daniel Bernmar (V) tycker att Socialdemokraternas förslag var väl fyrkantigt och hade hellre sett att det egna hade gått igenom.

– Stadsmissionen larmar om att Göteborgs hemlösa håller på att frysa ihjäl. Då måste alla göra allt de kan.

”Oppositionen vill synas”

Alliansen är något oförstående inför att frågan om hemlösa helt plötsligt landade på kommunstyrelsens bord. Här är bilden att saken redan är omhändertagen av socialnämnderna.

– Min bedömning är att oppositionen har vaknat till och att man vill synas i den här frågan, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Han säger att det inte är så att ”våra förvaltningar har suttit på händerna” och han tillbakavisa att någon behövande skulle ha blivit avvisad och utan sängplats.

– Sedan finns det en problematik. Det här är inte helt lätt: alla vill inte hamna under kommunens tak. Eller under civilsamhällets tak.

LÄS MER: Johanneskyrkan öppnar för hemlösa i kylan

LÄS MER: Samhället stänger ner – men Sjömanskyrkan öppnar upp för de utsatta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.