Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Helvit skata hittad på Hisingen

Vill man se en ovanlig fågel ska man bege sig till Hisings Backa nu. Runt Litteraturgatan hänger en helvit skata. Både fjädrar, näbb och fötter är helt vita. Enligt Niklas Aronsson, fågelexpert är det inte särskilt vanligt med helvita fåglar.

I området runt Litteraturgatan i Hisings Backa har Elisabeth Engdal stött på en ovanlig fågel den senaste tiden. Det är en helvit skata, där fjädrar, fötter och näbb just är just helt vita. Hon berättar att den varit där i cirka en och en halv veckas tid.

– Jag har sett den på ungefär samma ställe hela tiden, den har inte flyttat sig så mycket. Den är ju lätt att hitta, säger Elisabeth Engdal.

LÄS MER: Världens största uggla på balkong i Vasastan

Det verkar må bra tycker hon, den är inte hackad på, men är kanske lite mager och lite ensam.

– Jag tycker den verkar följa efter en annan fågel, men när den kommer nära då sticker den. Det har jag sett flera gånger. Den vill vara med de andra, men de sticker. Jag upplever också att den har ett ropande eller kallande ljud.

Fågelexperten om vita skatan

Niklas Aronsson, fågelexpert och redaktör för tidningen ”Vår Fågelvärld” menar att vitaktiga fåglar är inte jätteovanligt, men helt vita är mer ovanligt.

– De är inte supervanliga.

Han menar att den har ett pigmentfel, men att det är inte ett albinodjur. Vanligaste färgfelet bland fåglar är leucism vilket är ett medfött tillstånd, hos djuren resulterar det i reducerat pigment. Enligt Niklas Aronsson är de oftast delvis vitaktiga.

– Anledningen till att de inte kan skapa den mörka färgen kan vara ett genetiskt fel, eller något som den fått i sig som gör att den inte kan skapa färgen. Koltrastar, kajor och kråkor kan man se vara mer vita i färgen.

Att den är helvit, påverkar det fågelns möjlighet till att få en partner?

– Ja, jag skulle tro att färgen påverkar möjligheten till att reproducera sig, säger Niklas Aronsson, redaktör för tidningen Vår Fågelvärld.

Han fortsätter:

– Hos vissa kajor kan det visa sig att den är gammal, så kan det även vara här då de är närbesläktade.

LÄS MER: Världens största uggla lockar besökare till Vasastan i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.