Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hells Angels-medlem köper gästgiveri - stor oro i Ale kommun

Både polischefen och kommunstyrelsens ordförande är mycket oroliga över Hells Angels möjliga etablering i Ale. En person kopplad till HA har investerat i en fastighet i Skepplanda, som till en del ägdes av en lokal toppolitiker.

Hells Angels Goth Town, en av mc-gängets tre avdelningar i Storgöteborg, sålde under sommaren 2015 sin villa i Toltorpsdalen i Mölndal.
Sedan dess har klubben huserat i Red Devils lokaler på Hisingen.
Samtidigt ska medlemmarna ha letat efter ett nytt hus i Västsverige.
- Ja, det är väl klart att det bland de här individerna finns en ambition att ha ett eget tillhåll, konstaterar kommissarie Sven Lindgren, polisen sakkunnige när det gäller mc-relaterad brottslighet, i Göteborgs-Posten.

Köp precis efter jul

Den 29 december informerades lantmäteriet, som utfärdar lagfarter, om att en ideell motorförening förvärvat Vadbacka Gästgiveri för 1,3 miljoner.
Föreningens firmatecknare är en 41-årig man, fullvärdig medlem i just HA Goth Town.
- Vi kan bekräfta att en person, knuten till Hells Angels, köpt den aktuella fastigheten. Om den är tänkt att användas som klubblokal uppstår problem för både polisen och kommunen. Men det skulle också kunna vara en privat affär, säger Teodor Smedius, chef för polisområde Kungälv/Ale.
Han fortsätter:
- Om det är så att HA planerat att etablera sig här, kommer vi inte att ligga på latsidan.

Oroligt kommunalråd

Även kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Paula Örn är bekymrad över den nyligen genomförda överlåtelsen.
- Vi ser allvarligt på det här. Vi vill förstås göra allt för att förhindra att organisationen slår sig ner i Ale kommun. På den punkten är vi extremt tydliga, betonar kommunalrådet.

Med tanke på Paula Örns starka avståndstagande är det paradoxalt att en annan av kommunens toppolitiker – moderaternas gruppledare Carina Fontenay – råkat ha varit del i försäljningen.
Enligt utsago utan att veta om det.

- Min make var hälftenägare. Vi hade Vadbacka ute på marknaden väldigt länge, utan att få det sålt. Jag tror att detta var den tredje mäklaren vi vände oss till. Plötsligt fick vi reda på att det fanns folk som lagt ett bud. Vi visste inte vilka det var. Vi hade kanske hoppats att de var intresserade av att driva verksamheten vidare och inte bara av själva huset, berättar Carina Fontenay.

Fler från just Ale

Hon tillägger:
- Min mans kompanjon skötte kontakterna via mäklaren. Att köparna har denna typ av bakgrund är chockartat för mig. Vi hade ingen aning om det.

GP har utan resultat sökt den 41-årige Hells Angels-medlem som står bakom den numera fastighetsägande motorföreningen.
Flera andra av de män som ingår i just HA Goth Town har för övrigt sina rötter i Ale kommun.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.