Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Herlitz är överste vid Amf 4 som ska skydda Sverige – och Göteborg. Bild: Mikael Jakobsson
Fredrik Herlitz är överste vid Amf 4 som ska skydda Sverige – och Göteborg. Bild: Mikael Jakobsson

Hans ansvar är att skydda Göteborg mot främmande makt

Försvarsmaktens beslut att operativt förstärka olika platser i landet påverkar det nygamla regementet i Göteborg. Samtidigt har stadens strategiska läge med Skandinaviens största hamn och ett kärnkraftverk knappt åtta mil söderut hög prioritet ur ett nationellt säkerhetsperspektiv.

Mannen som på plats har det militära ansvaret heter Fredrik Herlitz och är 49 år.

Han är överste och utsågs i somras till chef för Göteborgs garnison och Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4. Regementet, som många göteborgare minns som KA 4, återuppstod den 1 oktober i fjol, bland annat med invigningstal av Kronprinsessan Victoria.

Upptrappningen höjer beredskapen

Den upptrappade militära konflikten mellan Ryssland och Ukraina har åter höjt omvärldens beredskap. Något som inte inte minst berör Sverige och regementet i Långedrag.

I torsdags kväll meddelade Försvarsmakten att den beslutat att omfördela sina resurser för att operativt förstärka olika platser i landet, bland annat på Gotland.

– Säkerhetsläget i vårt närområde har varit allvarligt en längre tid och den senaste händelseutvecklingen har stärkt den bilden ytterligare, förklarade generalen och insatschefen Michael Claesson.

LÄS MER: Amf 4:s återkomst efter 16 år – värnpliktiga på Känsö igen

Han förtydligade att försvaret ser en ökad rysk aktivitet i Östersjön, med inslag som avviker från normalbilden. Detta sedan ett antal landstigningsfartyg från Rysslands norra marin passerat in genom Stora Bält och vidare in i Östersjön.

Generalen betonade att det inte måste innebära ett ökat hot mot Sverige men att försvarsmakten anpassar sig efter rådande situation.

Amf 4 sätts in snabbt

Inte minst påverkas Göteborgs garnison och Amf 4 där över 1 000 personer arbetar, 300 värnpliktiga utbildas samt cirka 2 400 avtalssoldater som är knutna via Hemvärnet.

– Vår beredskap har anpassats och vårt fokus har skärpts utifrån det som sker. Inte minst för att vi med kort varsel snabbt ska kunna sättas in på olika platser i landet, säger Fredrik Herlitz.

Var, på vilket sätt eller med vilken strategi det sker vill han inte utveckla med mer än att kraven på att Göteborgsregementet har en god lägesuppfattning alltid är höga och att de självklart höjs nu.

LÄS MER: ÖB: ”Vi kan inte utesluta någonting i det här skedet”

Ser risken som liten

Han säger att trots att den militära konflikten mellan Ryssland och Ukraina pågått en längre tid kan bilden ändras snabbt militärt beroende på vad som sker.

– Men risken för ett väpnat angrepp mot Sverige ser jag i dagsläget som liten, säger han.

Omvärldens politiska och säkerhetsmässiga ögon och öron är dock skärpta och utvecklingen följs med spänning.

– Det ligger i huvudsak på den nivån, det märks inte minst i de olika fokus som exempelvis EU, statsministern, utrikesministern och överbefälhavaren har och det ställer förstås tydliga och höga krav på vår verksamhet, säger Fredrik Herlitz.

Överste Fredrik Herlitz, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavare Micael Bydén vid Invigning av Amf 4 den 1 oktober i fjol. Bild: Paul Wennerholm
Överste Fredrik Herlitz, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavare Micael Bydén vid Invigning av Amf 4 den 1 oktober i fjol. Bild: Paul Wennerholm

Göteborg är viktigt

På hemmaplan finns mycket att slå vakt om.

– Inte minst med ett nationellt perspektiv. Göteborg och västkusten har ett geografiskt och strategiskt viktigt läge sett till infrastruktur och säkerhet. Vi har inloppet och flera viktiga hamnar där hamnen i Göteborg är Skandinaviens största med flera raffinaderier och industrier som ska skyddas.

Knappt åtta mil söderut ligger Ringhals kärnkraftverk...

– Något som påverkar hela regionen och som ur säkerhets- och försvarssynpunkt ställer högra krav på olika myndigheter och aktörer, säger Fredrik Herlitz.

Ett konkret hot mot militären är den pågående pandemin där den högsmittande virusvarianten omikron knockar stora delar av befolkningen.

– Vår verksamhet är i mångt och mycket en spegling av samhället i övrigt, men vi har hittills inte haft några dramatiska sjuktal. Vi har hårda restriktionskrav och håller oss mycket utomhus. Men självklart finns det ett antal nyckelpersoner som är extra viktiga att skydda från smittan med tanke på läget, säger han.

LÄS MER: Kronprinsessan återinvigde amfibieregementet i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.