Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

HA har börjat rekrytera i Ale - polisens kamp mot klubben

Det kriminella mc-gänget Hells Angels har precis satt upp sina klubbskyltar på gästgiveriet i Skepplanda. Och de har redan börjat rekrytera fler medlemmar från området. – Det är det som detta för med sig - att de börjar rekrytera i området. De personerna kan sedan bli de som är synligt brottsaktiva, säger polisens mc-gängsexpert Sven Lindgren. Nu ska polisen göra allt i sin makt för att bli av med dem. – Jag har fått löfte från centralt håll inom polisen att resurser kommer inte saknas för att bekämpa det här, säger Teodor Smedius, polischef i området.

Sommaren 2015 lämnade Hells Angels Goth Town sitt klubbhus i Mölndal. Därefter delade de klubblokal med en annan HA-avdelning i Göteborg. Men nu har de flyttat in i Vadbacka Gästgiveri i Ale kommun.
– Jag kan bara beklaga att det är så att de har valt att etablera sig här, säger Teodor Smedius, chef för polisområde Kungälv/Ale och fortsätter.
– Jag har fått kritik för att jag har sagt att jag ser allvarligt på den här situationen och det står jag för. Det är allvarligt att de har etablerat sig i en liten kommun som Ale.

Kommer inte sakna resurser

Samtidigt lovar han att polisen inte kommer att ligga på latsidan nu när de har en kriminell mc-klubb i kommunen.
– Jag vill påstå att vi är inte är rustade för att ta hand om den här typen av problematik. Men det kan jag lova att jag har fått löfte från centralt håll inom polisen att resurser kommer inte saknas för att bekämpa det här, säger Teodor Smedius.

Exakt hur polisens arbete mot Hells Angels kommer att gå till vill han inte gå in på. Men det är ett högprioriterat arbete.
– Vi kommer att använda alla de polisiära medel vi har för att motverka deras etablering. Då handlar det inte om att vi jobbar mot klubben som sådan men vi kommer att arbeta mot den brottslighet som vi ser begås. Och vi kommer att kontrollera väldigt noga att det inte begås några brott. Det vi ser kommer vi jobba hårt med att lösa. Vi kommer också att ha ett vakande öga på ungdomar och andra som kan dras till miljön. Vi får göra vad vi kan för att förhindra det, säger Teodor Smedius.

Ett mål - får bort HA

Polisen har ett mål med sitt arbete:
– Målet är givetvis att vi inte ska ha Hells Angels etablerade i Ale kommun, säger Teodor Smedius.

Han ber också att invånarna i kommunen att inte hålla tyst.
– Jag vet att det finns jättemånga som är oroliga. Fram med den oron och kom gärna till oss och säg vad ni tycker. Det är inga monster de här människorna som sitter i Hells Angels. De kommer att lyssna på vad folk säger också. Det går att prata med dem utan att man riskerar att det ska hända något. Men det är viktigt att alla samhällsfunktioner, myndigheter men också de boende ställer sig upp och talar om vad de tycker om det här.

Står för nyrekrytering

Hells Angels MC uppfyller Europeiska unionens uppsatta kriterier för vad som kännetecknar organiserad brottslighet, enligt en rapport från 2013 från det som då var Rikskriminalpolisen.

Den typ av brottslighet som de sysslar med är bland annat ekonomisk brottslighet, våldsbrott och narkotikabrottslighet.

Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region väst och expert på mc-gängen, berättar att Hells Angels Goth Town funnits i tio år.
– Det är ett antal av dem som har varit med i klubben längre än så. Innan var de med i Gunnilse. De har ju både rutin och struktur, om man uttrycker så.
Är medlemmarna kriminella?
– Ja, det finns personer som är dömda för grov kriminalitet. Svar ja.

Behöver folk vara oroliga?
– De ska vara bekymrade. En sådan här kriminell mc-organisation står för brott. De står också för nyrekrytering av personer i området. Man rekryterar ju och det gör man till sina undergrupper också. Det är en del av etableringen - man lokalförankrar, säger Sven Lindgren, 

Rekryterar unga

Det har de redan börjat med - trots att de inte funnits i kommunen så länge.
– De har redan börjat rekrytera i området. De fortsätter den biten genom att aktivt sälja in sin verksamhet. Det finns alltid de som nappar på detta, säger Sven Lindgren.

Vilka är det som nappar?
– Det är yngre killar och unga vuxna män, säger Sven Lindgren och fortsätter.
– Det är det som detta för med sig - att de börjar rekrytera i området. De personerna kan sedan bli de som är synligt brottsaktiva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.