Höna – eller tupp – på rymmen i Majorna

Sara Afeworki, Anton Fahlgren och Adam Lövin fick en ovanlig tisdagsmorgon i Majorna. En höna, eller om det är en tupp, var på rymmen bland bostadshusen och fick brottas ner i en buske.

ANNONS
LocationMajorna||

Sara Afeworki skulle ut på morgonpromenad med sin hund Teddy i bostadsområdet vid Majvallen. Då ropade en granne till henne att en höna tryckte i en buske mellan husen.

– Min hund är ganska skällig, så jag tog en snabb runda med honom först och återvände. Hönan var kvar i busken. Då kände jag att jag måste hjälpa den, säger Sara Afeworki.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Hönan var stor och inte det minsta intresserad av att bli infångad.

– Efter tio-femton minuter gav jag upp och började leta efter någon som kunde hjälpa till. Till slut såg jag ett par killar som höll på att lasta en bil på andra sidan spårvagnsspåren.

ANNONS

LÄS MER:Uggla i polisförvar efter krock med spårvagn

Hönsfågeln gömde sig i en buske vid förskola

Anton Fahlgren och Adam Lövin skulle flytta en möbel före jobbet och stod och lastade in en bokhylla i bilen när Sara Afeworki dök upp.

– Det kom en tjej och bad oss hjälpa oss att fånga in en höna och vi följde med runt ett hörn och där var den, säger Anton Fahlgren.

Han är dock övertygad om att det var en tupp de jagade.

– Den var inte aggressiv, men hela beteendet var ”cocky” och den hade kam. Jag är från en liten by i Västerbotten med många hönsgårdar så jag är ganska säker, säger han.

Hönsfågeln tog sin tillflykt till en förskola, där de förtjusta barnen som var ute och lekte fick oväntat besök. De tre djurfångarna lyckades omringa fågeln i en buske.

– Jag kastade mig in och fick tag om nacken och sedan om benen och då blev den lugn, säger Anton Fahlgren.

LÄS MER:Duvslag i Göteborg i lågor

Bar upp rymlingen till hönsgården på Godhemsberget

Sara Afeworki hade med sig en handduk som de virade in rymlingen i.

– Dagisbarnen var väldigt uppspelta. När vi gick därifrån ropade de heeejdååå, säger hon.

Hon kände till att det finns en hönsgård uppe vid ett duvslag på det som kallas Godhemsberget, på andra sidan spårvagnsspåren. De bar upp rymlingen dit.

ANNONS

Ägaren fanns inte där, men en man som var på platsen berättade att fågeln hade rymt redan på natten. Han hjälpte till att stänga in den i en låda i väntan på ägaren.

Övertygad om att det är en höna

Sara Afeworki är övertygad om att det är en ovanligt välväxt höna, trots allt.

– Jag har varit uppe vid duvslaget och hönsgården förut och de har bara en tupp och den är väldigt ilsken. Hönorna är dessutom verkligen stora, säger Sara Afeworki.

Vad fick dig att agera så resolut när du hittade fågeln?

– Jag tycker om djur och är det något djur som springer löst så vill man hjälpa till.

För Anton Fahlgren och Adam Lövin blev äventyret ett kul minne.

– Vi var grymt nöjda och boostade efteråt. Fast när jag fick ett sms att det sprider sig fågelinfluensa just nu, så var det några stressiga minuter innan jag fick klart för mig att det inte sprider sig till människor, säger Anton Fahlgren.

ANNONS