Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Högstadieeleverna får gå tillbaka till skolan – till viss del

Distansundervisningen för alla högstadieelever i Göteborg avslutas och övergår till ”växelvis distansundervisning” den 25 januari. Det beslutet fattade grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) på fredagen.
Tanken är att omkring en tredjedel av eleverna åt gången ska ha distansundervisning.

Sedan vårterminens start gäller distansundervisning för alla högstadieelever i Göteborg, i ett försök att minska smittspridningen. Axel Darvik konstaterar att det sannolikt har en negativ effekt på undervisningen, framförallt för elever som har svårt att hålla koncentrationen uppe i hemmiljön.

– Det kan ju finnas många orsaker till det, som att man har många syskon som också är hemma. Eller att man bor trångt och har föräldrar som jobbar hemifrån, säger han.

Nytt beslut

Av den anledningen vill man så fort som möjligt komma tillbaka till normala rutiner för så många elever som möjligt. Och under fredagen fattade Axel Darvik ett ordförandebeslut om att från och med den 25 januari gå över till det han kallar växelvis distansundervisning.

– Det innebär att eleverna är delvis på plats i skolan och delvis hemma. En fingervisning kan vara att en tredjedel är på distans åt gången. Vi har gjort en avstämning med smittskydd och de menar att det är en nivå som skulle kunna leda till att man får ned trängsel och smittspridning, säger han.

Hur stor andel av eleverna som måste vara hemma samtidigt kan förstås skilja sig åt mellan olika skolor, beroende på hur lokalerna ser ut. Därför blir det upp till rektorerna att avgöra vilken nivå som är rimlig på respektive skola.

– Vissa skolor har mer trångt, andra skolor har större lokaler så det måste få variera.

Kan pågå hela terminen

Enligt beslutet kommer högstadieeleverna ha växelvis distansundervisning fram till den 14 februari.

– Men vi kommer att ta upp frågan i grundskolenämnden den 9 februari. Ytterst beror det förstås på hur smittspridningen utvecklas. Det kommer vi följa noga, men det finns risk att vi kommer att ha det så här under resten av terminen.

Axel Darvik säger att det trots allt är positivt att man till viss del kan gå tillbaka till mer normal undervisning.

– Förhoppningsvis ska kunskapstappet inte bli alltför stort. Men om det blir så är vi beredda att sätta in andra åtgärder, som undervisning på lovet eller på kvällar.

LÄS MER: Smittskydd Västra Götaland vill införa distansundervisning för högstadiet

LÄS MER: Högstadieelever kan få plugga hemma för att undvika trängsel

LÄS MER: Olika beslut om distanslektioner – "skapar oro"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.