Högstadieelever i Göteborg får distansundervisning

När vårterminen drar igång kommer högstadieelever i Göteborg att undervisas på distans. Beslutet fattades av grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) på torsdagseftermiddagen.
– Det är inte bra, men det är nödvändigt, säger han.

ANNONS
|

När vårterminen drar igång på tisdag nästa vecka kommer de kommunala klassrum som vanligtvis hyser högstadieelever att gapa tomma. Beslutet om att införa distansundervisning fattades av grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) efter önskemål från Smittskydd Västra Götaland.

– Vi vill ha en bra undervisning för våra elever, men under rådande omständigheter har vi inget annat val. Pandemin får många negativa konsekvenser och detta är en av dem, säger han.

Distansundervisningen syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset genom att undvika trängsel i skolan och kollektivtrafiken. Beslutet gäller till den 24 januari men det kan bli aktuellt med en förlängning.

ANNONS

– Vi får följa situationen noga och se hur det utvecklas, säger Axel Darvik.

LÄS MER:Lärarnas riksförbund: Välkommet besked

LÄS MER:Smittskydd Västra Götaland vill införa distansundervisning för högstadiet

Hämta ut mat på skolan

Inledningsvis gäller distansundervisning för samtliga elever, men framöver kan det komma att se olika ut mellan och inom stadens skolor. Utformningen av distansundervisningen kan också förfinas.

– Det kan bli att vi får hitta olika lösningar framöver, som att undervisa delvis på distans, delvis i skolan. Vi kommer jobba för att hitta så bra lösningar som möjligt, säger Axel Darvik.

När gymnasierna gick över till distansundervisning i våras kunde eleverna hämta lunch i bamba. Axel Darvik tror att grundskolan kommer lösa matfrågan på samma sätt.

Vilka risker ser du med distansundervisning för högstadiet?

– Att man hamnar efter i sin kunskapsutveckling. Det är något som eleven kommer behöva ta igen på något sätt, och det kan vara kämpigt. Det ställer också stora krav på lärarna att ställa om undervisningen, säger Axel Darvik och fortsätter:

– Jag har förståelse för att det är tufft för lärarna, men det är nödvändigt att göra detta när vi har den här samhällsspridningen.

Axel Darvik i kommunfullmäktige.
Axel Darvik i kommunfullmäktige. Bild: Robin Aron

LÄS MER:Alla gymnasieelever i Göteborg erbjuds gratis lunch

LÄS MER:Forskare kräver fortsatt stängda skolor

”Inte bra men nödvändigt”

Att börja med distansundervisning för högstadiet var ett så kallat ordförandebeslut, det vill säga ett beslut som fattades av Darvik själv eftersom det ansågs brådskande. Grundskolenämndens nästa möte hålls den 12 januari.

ANNONS

Har du nämnden bakom dig?

– Jag har ingen uppfattning om det i dagsläget, men hoppas att det finns en förståelse för situationen hos ledamöterna, säger Axel Darvik.

Var detta ett svårt beslut att fatta?

– Nej, rekommendationen från Smittskyddet var tydligt. Det är inte bra, men det är ett nödvändigt beslut.

Hur friskolorna kommer hantera frågan om hemundervisning är ännu oklart. Enligt Darvik finns det sammanlagt cirka 17 000 elever i högstadieåldern i Göteborg.

LÄS MER:Så hanterar Europas skolor coronapandemin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS