Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Högsboettan blev Glenns borg

Två stora tankeställare var vad Glenn Janstrand behövde för att ge upp alkoholen. Men grunden för att han har lyckats bryta med sitt gamla liv är den egna lägenheten, menar han.

Det är en välfylld etta som 47-årige Glenn Janstrand visar upp när GP kommer på besök. I en välstädad röra trängs trästatyer och ljus med tavlor och leksaker. Alla ägodelar är en skarp kontrast mot hans tidigare liv där alkoholen var första prioritet och hans få tillhörigheter fick plats i väskor som han släpade runt mellan olika tillfälliga boenden. 

– Jag jämför alla priser med öl. Det är kanske därför som jag har så mycket grejer nu, säger han och påpekar att allting är från loppisar eller soprum. 

– Om något kostar fyrtio kronor motsvarar det fyra burkar öl. Där de skulle vara slut inom två timmar har jag nu en grej för hela livet. Det är en påminnelse om hur meningslöst det är att bara supa.

LÄS ÄVEN: Få bostäder till hemlösa ett år efter avtalet

Högt pris för missbruket

Alkoholen har varit en följeslagare i hans liv ända sedan tidiga tonåren. Genom åren har det skenande missbruket kostat honom relationer med både familj och vänner samt inneburit stora skulder och problem med hälsan. 

Vid flera tillfällen har han försökt att sluta, men det är först sedan drygt två år tillbaka som han är helt nykter.  Vändpunkten inträffade under ett besök hos hans ex. Under den korta tiden som hon satte på kaffe i köket kollapsade Glenn i soffan. 

– När hon kom tillbaka var jag helt borta och stirrade rätt upp i taket. Hon fick inte kontakt med mig. Jag blev blåare och blåare och hon ropade på sonen. Han släpade ner mig på golvet och gav hjärt- och lungräddning och ringde ambulansen, säger Glenn Janstrand. 

Han fördes till Sahlgrenska där han sedan blev kvar i tre veckor. Under samma period fick han även reda på att hans dotter var gravid och att han skulle bli morfar för första gången. 

– Då fick jag en tankeställare om vad jag håller på med. Hade mitt ex gått och duschat istället så hade jag varit stendöd när hon kommit ut. Då kände jag att det får fan i mig vara bra, säger han. 

Fick välja lägenhet

Genom Stadsmissionen ställde han sig snart i kö för att få en egen lägenhet enligt modellen Bostad först – där ett stabilt boende ses som grunden för att kunna ta tag i övriga problem. Efter en tid fick han också åka och titta på två olika lägenheter i Högsbo. 

– Bara det var helt otroligt. Här var den värsta a-lagaren med skulder upp över öronen. Skulle jag ha sökt en vanlig lägenhet skulle hyresvärden bara ha skrattat åt mig, säger han. 

Sedan han flyttade in har han lagt mycket tid och möda på att inreda vad han kallar sin borg. Han är övertygad om att lägenheten är helt grundläggande för att han nu mår bättre än någonsin. 

– Här har jag allting. Är jag ute hela dagen har jag det här att komma hem till. Det blir heligt på något vis när man har varit så långt nere. Det gör att man trivs och värdesätter det.

Tvååriga barnbarnet Milo kommer också på besök flera gånger i veckan och sover över. 

– Han har varit den lilla räddningen. Han är mitt allt i dag. Och det är ömsesidigt. Han älskar att vara med mig, säger han. 

Efter 18 månaders skötsamhet, under vilken tid han har haft återkommande kontakt med Stadsmissionen, fick han i april till slut ta över förstahandskontraktet.  

– Ibland kan jag ligga raklång i soffan, titta upp i taket och småle för mig själv över att jag är hemma. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.