1/7

Här släpper Prins Albert av Monaco ut en and i Göteborg

Prins Albert II av Monaco befinner sig i Göteborg för att ta emot ett pris för sitt stora miljöengagemang.
Men innan kvällens gala hann prinsen också med att släppa ut en rehabiliterad gräsand i Långedrag.
– Det var en väldigt fin upplevelse, säger Daniel Wilke från The Perfect World Foundation.

Under torsdagen fick Göteborg kungligt besök i form av Prins Albert II av Monaco. Anledningen till besöket är en fråga som ligger fursten varmt om hjärtat, nämligen klimatet.

På förmiddagen besökte han Långedrag för att bland annat släppa ut en gräsand i det fria. Gräsanden blev som en symbol för det stora problemet med plast i haven som påverkar människor och djur.

– Det finns forskare som uppskattar att 96-97 procent av alla havsfåglar har plast i magen eller påverkas av platsen på något sätt. Gräsanden hittades intrasslad i en fiskelina med en fiskekrok i näbben. Den har nu rehabiliterats av fågelcentralen, säger Daniel Wilke.

På plats fanns också experter på plast, representanter från The Perfect World Foundation, dykare med flera. Alla klappade händerna när anden släpptes fri.

– Det var en väldigt fin upplevelse. Jag tror att prins Albert tyckte det var värdefullt att göra någonting symboliskt men också någonting som gör skillnad. I det här fallet för en fågel som kunde återgå till det fria igen.

Tar emot hederspris för sitt engagemang

Under sitt besök fick prinsen av Monaco också se exempel på olika föremål som dragits upp från havet på Västkusten.

– Kollar du på havet så älskar du det du ser. Havet är alltid vackert och det ser likadant ut, men man ser inte vad som döljer sig under. Då får man lyfta på locket och visa vad det här gör.

På torsdagskvällen tar Prins Albert emot ett hederspris pris av The Perfect World Foundation. Genom sin egen stiftelse har han skänkt nästan 100 miljoner euro till olika miljöorganisationer och projekt.

– Han har ett stort engagemang för det här och lyfter ofta havet i många intervjuer och att vi ska fokusera på att hjälpas åt. Vi delar havet mellan olika länder och då måste vi dela på ansvaret.

Tidigare har personer som Greta Thunberg, Sir David Attenborough och Dr Jane Goodall fått ta emot utmärkelsen.

LÄS OCKSÅ: Studie fann mikroplaster i människoblod

LÄS OCKSÅ: "Historiskt" FN-avtal om plast på gång

LÄS OCKSÅ: Drygt 2 miljarder för mer hållbart fiske

LÄS OCKSÅ: Plastskräp hotar havets djur: "Skrämmande"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.