Här skadar sig den misstänkte mordbrännaren

För att kunna gripa fler av gärningsmännen som slog sönder och vandaliserade bilar i Frölunda den 13 augusti har polisen börjat masstopsa 30 utvalda män. Förhoppningen är bland annat att kunna identifiera en av mordbrännarna som fångas på film när han skadar sig och efterlämnar dna-spår under kaoskvällen.

ANNONS
|

Den 13 augusti förstördes upp mot 80 bilar på flera håll i Göteborg i vad polisen misstänker var en synkroniserad aktion.

Bilbrändernas epicentrum var i Frölunda där omkring 60 bilar tändes på vid flera olika adresser genom att brandbomber kastades in i fordonen.

Enligt GP:s uppgifter handlar det om så kallade molotovcocktails, flaskor med brännbar vätska i, som kastades in i bilarna efter att deras rutor först krossats. Även så kallade bangers, knallskott, ska ha kastats in i bilarna och även mot personer som befann sig i närheten av dem. Enligt polisens uppfattning utfördes attentaten i Frölunda av mellan åtta till tolv personer. Alla mer eller mindre maskerade.

ANNONS

Under utredningen har tre personer delgivits misstanke om brott. Av dem har endast en häktats och mannen sitter fortsatt frihetsberövad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

30 män topsas

För att kunna identifiera fler av de misstänkta har polisen nu påbörjat masstopsning av 30 utvalda män. Det efter att polisen säkrat dna-spår från flera personer vid brottsplatserna, samt på föremål som har koppling till brotten som till exempel gatstenar och oanvända brandbomber.

Det handlar också om blodspår som en av mordbrännarna lämnade ifrån sig när han krossar en bilruta, vilket även har fångats på en film som polisen under onsdagen släppte offentlig.

– Vi har säkrat dna-profiler från flera personer. Fast ingen av dessa finns i våra register. Därför har vi inlett ett större topsningsförfarande av en viss grupp människor, förklarar kammaråklagare Mats Ihlbom, som själv fattat det ovanliga beslutet

LÄS MER:Jakten på bilbrännarna – polisen masstopsar unga

Vad GP erfar är ett av polisens just nu starkaste bevis mot mannen som just nu sitter häktad misstänkt för mordbrand ett par beslagtagna byxor. Byxorna ska ha ett speciellt kännetecken och filmsekvenser från den aktuella kvällen ska visa hur en man iklädd likadana byxor tillsammans med flera andra personer tänder eld på bilar.

Själv nekar mannen till brott och hävdar att han befann sig på en restaurang tillsammans med en släkting när brandattackerna ägde rum.

ANNONS

Vad GP erfar har polisen förhört personalen på den aktuella restaurangen som inte har kunnat bekräfta uppgifterna. Enligt masttömningar ska mannens mobiltelefon också ha kopplats upp från platsen där bilarna brändes i Frölunda under den aktuella kvällen och inte från restaurangen där mannen uppger att han befann sig.

LÄS MER:Polisens bevis efter bilbränderna i Frölunda

Enligt polisens uppfattning ska brandbomberna som användes under attentatskvällen också ha tillverkats i källaren i det bostadshus som den häktade mannen bor i.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS