Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Här kan du träna utomhus i Göteborg

Vem behöver ett gymkort när staden är full av utomhusträning? Svettigt, avkopplande eller naturnära - det finns något för de flesta.

På gräsmattan utanför Råda säteri sitter Martina Everding Olsson i skräddarställning. Hon är helt vitklädd och utstrålar hälsan själv. Rådasjön ligger alldeles spegelblank, klockan är halv nio och strax ska Martina köra igång dagens kundaliniyoga för 19 morgonpigga personer. Hon uppmanar alla att sätta sig ner på sina yogamattor och bara andas.

- Ta djupa andetag! In och ut genom näsan.

En som kan sin yoga är Elisabet Olofsson. Hon har varit med på Martinas pass flera somrar i rad.

- Det är en väldigt fin början på dagen och yogan känns bra för kroppen. Ju tidigare desto bättre egentligen, fast jag hade nog inte orkat komma iväg så värst mycket tidigare än detta...

Martina leder yogaklasser året runt, men tycker sommaren är en bra tid att testa.

- Det blir något man gör för sin egen skull, för att njuta av naturen och sig själv. Man får verkligen passa på när man kan vara ute, det blir en helt annan känsla.

Själv tränar hon helst ensam, riktigt tidigt på morgonen.

- Men för många kan det nog vara bra att det finns någon som leder, hjälper och visar. De flesta tycker nog det är skönt att ha tider att förhålla sig till, det är bra för disciplinen, säger hon.

Friskis & Svettis har anordnat uteträning i Göteborg länge. Sedan tre år huserar sommarträningen i Trädgårdsföreningen och i Stadshusparken i Mölndal. Träningschefen Barbro Gårdelöf hoppas att göteborgarna vill passa på att träna ute i sommar - men tycker samtidigt inte att man ska känna sig tvingad att träna på semestern.

- Däremot kan man fråga sig vad avkoppling innebär, för det måste inte vara att göra ingenting. Att vara i rörelse är ett fantastiskt sätt att varva ner, säger Barbro.

I Trädgårdsföreningen erbjuds bland annat yoga, dans och klassisk jympa, medan Mölndalsträningen framför allt är jympa. Det är gratis och man behöver inte anmäla sig.

- Vissa vill nog släppa det inrutade livet där träningen bara känns som en del av vardagen. Men jag tror många snarare vill bryta vardagsmönstret och testa något nytt, röra på sig på nya sätt. Vill man inte gå på gruppträning så underlättar sommaren för alla som vill röra på sig. Man kan till exempel plocka fram cykeln eller simma en sväng, säger Barbro.

Uteträning i Göteborgstrakten

Jympa, yoga och dans

Trädgårdsföreningen i Göteborg och Stadshusparken i Mölndal

Måndagar 10.30 och onsdagskvällar 17.30 är det gratis att träna med Friskis & Svettis i Trädgårdsföreningen. På tisdagar kan man träna i Mölndal. Kolla gbg.friskissvettis.se för att få reda på vilken dag du kan träna vilken träningsform.

Utegym

Hela staden

I anslutning till flera av stadens lekplatser, bland annat på Plikta, Askimsbadet, Färjenäsparken och Positivparken, finns utegym som Göteborgs stad har satt upp. De är gratis att använda och på maskinerna finns instruktioner om hur man går till väga.

Military fitness

Slottsskogen

Gänget som kör tuff militärträning i Slottsskogen är utomhus året om. Ett prova på-pass är gratis, men måste bokas på hemsidan, www.militaryfitness.se.

Yoga

Råda säteri

Enkel kundaliniyoga med särskilt mycket övningar för ryggen, lång avslappning och meditation. Måndagar och onsdagar 8.30-9.45 mellan huvudbyggnaden och sjön. Det kostar 80 kr per gång och ingen anmälan krävs.

Simning

Lundbybadet

På sommaren är badets 50 meter långa utomhusbassäng öppen. En gång kostar 60 kronor, ett tremånaderskort 600 kr.

Löpning

Hela staden

Göteborg running club anordnar gratis löpgrupper i stan. De riktar sig till alla som vill springa. På klubbens Facebooksida finns information om tider och platser: www.facebook.com/goteborgrunningclub.

Powerwalk

Brännö

Varje sommarmorgon kan man följa med på powerwalk i grupp helt gratis på Brännö. Samling vid Brännö handel 8.30.

Skateboard

Actionparken, Skånegatan

Helt gratis är det att testa nybörjarskate på Actionparken, varje dag 10.45-11-45. Brädor och skyddsutrustning finns på plats.

Dans

Liseberg

Dansen på Polketten är inte bara för de som redan kan. Där arrangeras även gratis nybörjar- och fortsättningskurser i alla möjliga danser, till exempel salsa på söndagar och bugg på måndagar. På www.liseberg.se finns information om vilka tider som gäller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.