Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Här bygger försvaret fältsjukhus i Göteborg

Just nu bygger försvarets andra sjukhuskompani ett fältsjukhus vid Östra sjukhuset i Göteborg. Det ska ha kapacitet för 20 intensivvårdspatienter med covid-19. Dessutom byggs ett tält med ytterligare 40 vårdplatser.

I helgen berättade GP om att försvarets sjukhuskompani var på väg från Göteborg till Stockholm för att sätta upp ett fältsjukhus, som ska kunna ta emot 30 intensivvårdspatienter.

På måndagen började man dessutom arbetet med att bygga ett något mindre fältsjukhus i anslutning till Östra sjukhuset i Göteborg. Det ska rymma 20 intensivvårdsplatser.

– Vi fick uppgiften i lördags. Då åkte vi ut och samverkade och rekognoscerade på plats. Sedan har vi tagit fram material och förberett och i dag klockan 10 började vi gruppera rent byggnationsmässigt, säger Henrik Wigren, kompanichef för andra sjukhuskompaniet i Göteborg.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Kan öppna redan på onsdag

Fältsjukhuset består av tältmoduler, som är cirka sex gånger åtta meter. Dessa kopplas ihop till två större enheter. Den första enheten, som ska rymma 20 intensivvårdsplatser, är i bästa fall färdig för de första patienterna redan på onsdag.

– Det är min tidsplan och jag hoppas att den håller. Målbilden är att några platser ska vara redo att inredas på onsdag och på torsdag är det tänkt att alla är inredda och klara, säger Henrik Wigren.

Intensivvårdstältet kommer att ligga närmast det befintliga sjukhuset, medan ett andra tält med 40 vårdplatser kommer att uppföras lite längre bort.

– Tältet är ett fältförband och vi har ingen dockningsmöjlighet till sjukhusbyggnaden, men vi kommer att ta del av deras befintliga elsystem. Det finns vatten och avlopp som man kan koppla in sig i, men bedömningen nu är att det inte behövs i första läget.

LÄS MER: Gekås korttidspermitterar

Hjälp av hemvärnet

För att snabba på bygget har andra sjukhuskompaniet fått förstärkning av 43:e hemvärnsbataljonen.

Vilken standard är det på fältsjukhuset?

– Det beror också på vem du frågar. Vår huvuduppgift är att vara ett traumasjukhus som är tänkt att ta emot 20-40-åringar som har utsatts för trauma, som exempelvis skottskador. Väldigt syrekrävande covid-19-patienter ställer lite andra krav.

Samtidigt poängterar han att tälten har ett inre klimat som är lämpat för intensivvård.

– När man säger tält så tänker folk scoutläger eller familjesemester. Våra tält är av en standard att man kan ställa upp dem och de kan stå över längre tid och ha ett klimat på insidan så att den medicintekniska utrustningen fungerar som den ska.

LÄS MER: Tio saker du vill veta om det nya coronaviruset

I och med de två fältsjukhusen i Stockholm och Göteborg är försvarets sjukvårdsresurser vad gäller så här stora enheter uttömda, har överste Peter Fredriksson, chef för Försvarsmedicincentrum, tidigare sagt till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.