Karin Andersson, eller Kreativa Karin som hon heter på sociala medier, pysslar inför påsk.
Karin Andersson, eller Kreativa Karin som hon heter på sociala medier, pysslar inför påsk. Bild: Kreativa Karin

Här är professionella pysslarens bästa tips

Biografer är stängda och restaurangbesökarna blir allt färre. Under en pågående pandemi spenderar folk allt mer tid hemma – och verkar fokusera mer och mer på handarbete.
– Mina följare har ökat explosionsartat de senaste veckorna, säger designern Karin Andersson som har flera stora pysselkonton på sociala medier.

ANNONS
|

Som egenföretagare och med ateljén nära hemmet på sydöstra Hisingen har inte designern Karin Anderssons liv påverkats särskilt mycket av den pågående coronapandemin. Men på hennes sociala medier, där hon heter Kreativa Karin och publicerar alla möjliga sorters pyssel, har något hänt de senaste veckorna.

– Mina följare har ökat explosionsartat de senaste veckorna. Det går alltid lite uppåt men nu har jag fått två-trehundra följare om dagen, säger hon.

LÄS MER:Här ser du vårens filmsnackisar när biograferna bommat igen

När många är hemma mer än vanligt verkar intresset att skapa med allt från papper och kartong till färg och fjädrar öka.

– Det betyder extra mycket nu att få hjälpa till, att vara en liten ljusglimt när många är hemma och vill ha lite inspiration, säger Karin Andersson.

ANNONS

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Använder toarullar, plast och konservburkar

Hon poängterar att man kan beställa hem mycket pysselmaterial via webben, om man inte är så sugen på att ge sig ut i butikerna. För att anpassa sitt innehållet efter att folks förändrade vardagsrutiner använder hon också mycket återbruksmaterial.

– Det gör jag alltid men just nu känns det extra viktigt när många kanske inte kommer iväg och handlar pysselmaterial. Då får man ta det man har hemma. Jag gör mycket med toarullar nu. Jag sparar alltid sådant och vill inspirera folk att se möjligheten i skräp, plast och konservburkar.

Kreativa Karins bästa pysselinvesteringar

En bra sax: "Ingen billig, halvdan utan en riktigt bra kvalitetssax."

En limpistol: "Alla som testar får en aha-upplevelse, det torkar på en gång och allt fäster. Små barn kan ha vantar på sig om man är rädd för att bränna sig."

Limstift: "Det torkar snabbt och passar för tunt papperspyssel."

Ett gäng matta hobbyfärger (i basfärger samt en större i vitt för att blanda med): "De är lite tjockare och fungerar på många material."

Enligt Karin är det många som inte bara följer henne passivt utan även hör av sig till henne direkt.

– Folk tackar och är glada över att ha fått tillbaka kreativiteten, de skriver att de pysslar med sina barn i flera dagar och berättar att barnen inte har bråkat en enda gång utan att det bara har varit mysigt. Pyssel, kreativitet och skapande kan bidra till bra dagar ihop.

Hur ska man tänka om man som förälder gärna vill pyssla med barnen, men inte känner sig så kreativ eller duktig?

– Det är jättevanligt att vuxna ser det så. Barn har inte de spärrarna eller bristen på självförtroende medan vuxna säger att det inte blev så fint som på bilden. Det är en grej man ska koppla bort, man ska inte jämföra sig med andra, säger Karin Andersson och fortsätter:

ANNONS

– Första gången jag gör något blir det jättedåligt. Sedan gör jag en till och en till och sedan när jag listat ut hur jag ska skapa grejen lägger jag upp det.

Måste man ha barn för att pyssla?

– Nej, men jag tror att min kreativitet väcktes mycket när jag fick barn och man inspireras av barnen. Men det finns en helt otrolig rörelse inom DIY (do it yourself, gör det själv), pyssel, inredning, det finns hur mycket som helst. Man kan måla om en möbel, sprejmåla något och man kan inspireras av fina, dyra saker i inredningstidningar och göra en egen variant, säger Karin Andersson.

I videon ovan skapas påskkycklingar av återvunna plastflaskor.

Samtidigt som många är hemma och blir allt mer intresserade av att skapa med sina händer är situationen samtidigt jobbig för många. Karin Andersson uppmuntrar till att också försöka se de positiva bitarna.

– Man får försöka se ljusglimtarna. Man får möjlighet att spendera mer tid med sina barn, man får sig en tankeställare när det gäller resor och vad vi gör med vår jord. Det är mycket som kommer förändras och vi kommer tänka på ett annat sätt. Och hemmet blir kanske ännu viktigare nu när vi tvingas spendera mycket tid i det.

ANNONS

LÄS MER:Sahlgrenskas personal tackade Haider

I en tid då mycket fokus ligger på handtvätt kan man pigga upp tvålflaskorna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS