1/5

Här är händelserna som lett till spärrade guldpass på Liseberg

Kränkningar av personal, Hitler-hälsningar i attraktioner, stök i köer och fusk med åkband. Över 50 personer har fått sina årskort indragna på Liseberg. GP har fått tillgång till Lisebergs egna rapporter om händelserna.
– Vi värnar om att våra gäster ska få en bra upplevelse, säger Hans Skeppstedt, säkerhetschef på Liseberg.

Hans Skeppstedt har arbetat med säkerheten på Liseberg i många år. Han berättar att parken haft problem med stök tidigare och att det återkommer år efter år. Värst brukar det vara i början av säsongen, sedan trappar det av under sommaren, men kan ta fart igen på hösten till Halloween.

– Ska de hålla på så får de vara någon annanstans, här ska de inte hålla på. Om de vill ha den approachen hemma eller i Nordstan eller på sin gård så visst. Här förstör det för andra människor.

Han berättar om ökningen som GP och flera medier rapporterat om, men även tidigare år har det varit stökigt i parkens historia.

– Bland annat när vi införde guldpasset år 2000, då var det också en stökig säsong.

Hans Skeppstedt, säkerhetschef på Liseberg. Bild: Liseberg
Hans Skeppstedt, säkerhetschef på Liseberg. Bild: Liseberg

Dagbok över ordningsstörningar

I en dagbok loggar Lisebergs säkerhetsavdelning alla incidenter i parken, från fylla bland vuxna som måste avvisas till att folk trängt sig i köer, spottat på eller sprutat vatten på andra gäster, eller rökt utanför aviserade platser där rökning är tillåtet.

En återkommande händelse är att gäster heilar, eller gör andra obscena gester framför de kameror som fotograferar dem i åkattraktioner.

– Det händer då och då och det är ett lagbrott, hets mot folkgrupp och tolereras således inte. Det är någonting som vi ser och agerar på, förklarar Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef på Liseberg.

När en händelse leder till att en gäst med guldpass eller årskort blir avvisad från parken tillkallas avdelningen Värd i park. De undersöker incidenten och tar beslut om kortet ska spärras eller inte.

GP har gått igenom de händelser som ordningsvakter eller Värd i park dokumenterat i parken 2023 där guldpass varit inblandade.

23/4 Smällare i Valkyriakön

16.07 Tre personer avvisas för att de kastat smällare i köfållan till Valkyria. Väktare tillsammans med parkvärd tar med gästerna till Rosa villan där de får sina guldpass indragna. Föräldrar till de 14-åriga barnen kontaktas. Barnen går ut genom norra entrén. Ingen av föräldrarna möter upp.

29/4 Heilande gäst i Flumeride

15.15 Ordningsvakter larmar om två killar som rökt e-cigarett i kön till Atmosfear. Det är förbjudet att röka i parken förutom på utmärkta platser och strikt förbjudet att röka i köfållor. Båda avvisas från parken och får sina guldpass spärrade.

16.40 Vakten tillkallar värd i park till gästservice och berättar om två personer som bråkat. Enligt killarna handlade det om skojbråk men enligt vakten såg det aggressivt ut och gäster blev skrämda. Guldpass spärrade.

16.47 Flumeride ringer angående en gäst som heilat. Gästen blir tagen på plats och värd i park tillkallas varpå guldpass dras in och gästen avvisas från park.

17.00 Ordningsvakter tillkallar värd i park till kön till Luna då flera personer trängt sig före i kön och betett sig oacceptabelt. En av dem avvisas från parken och får sitt guldpass spärrat.

17.30 En tjej försöker med hjälp av sitt guldpass, tillsammans med två vänner, förfalska åkpass till vännerna. Detta är förbjudet då guldpass är personliga. Guldpasset spärras.

18.02 Inne på Gotteriet skojbråkar en gäst som blir avvisad från parken och blir av med sitt guldpass.

Yrkar på att hon spärras från att besöka parken resten av sommaren.

Liseberg har haft drygt 185 000 besökare sedan årets säsongspremiär. Även om de dragit in fler guldpass i år har det i förhållande till antalet besökare varit relativt få incidenter enligt Hans Skeppstedt. Bild: Sanna Tedeborg
Liseberg har haft drygt 185 000 besökare sedan årets säsongspremiär. Även om de dragit in fler guldpass i år har det i förhållande till antalet besökare varit relativt få incidenter enligt Hans Skeppstedt. Bild: Sanna Tedeborg

30/4 Assistans vid Lisebergshjulet

13.41 Gäst har lånat en väns guldpass. Vänner informeras om att det bryter mot reglerna och att passet spärras. Skickar med visitkort för gästen att ge till sin vän.

16.47 Lisebergshjulet ringer och behöver assistans då de har ett grabbgäng som varit otrevliga mot både personal och andra gäster. Patrull skickas till platsen och två gäster avvisas. Båda har guldpass som spärras i två veckor.

18.35 Lisebergsbanan ringer om en gäst som ska ha kallat personal för slyna. Två patruller skickas till platsen och avvisar gästen som också får kort spärrat.

18.55 Atmosfear ringer angående folk som går före i kön. Två patruller skickas till platsen. Ärendet resulterar i att fyra personer avvisas samt får sina guldkort spärrade. Fallet avslutas 19.30.

1/5 Stök på Polketten

16.50 Värd i park ringer då det är stök vid spelning på Polketten. Tre patruller kommer till platsen och händelsen resulterar i att två personer avvisas från parken och får sina guldkort indragna i en månad.

18.05 Gäst kommer in och vill byta bild på sitt guldpass som hon delat med sin syster, vilket strider mot Lisebergs regler. Gästen blir informerad om detta och fick med ett visitkort med information om hur hon kan boka in möte med Liseberg för att tala med händelsen med föräldrar.

Liseberg har dragit in över 50 guldpass i år, vilket är fler än tidigare år på samma tid. Bild: Sanna Tedeborg
Liseberg har dragit in över 50 guldpass i år, vilket är fler än tidigare år på samma tid. Bild: Sanna Tedeborg

5/5 Utslängda från Valkyria

19.15 Pojke kastar en mugg med vatten på en annan gäst, vilket bevittnas av civil vakt som agerar. Guldpass spärras och pojken informeras om hur han kan få tillbaka det.

En tjej med guldpass har attityd mot ordningsvakter och personal och säger något i stil med ”håll käften din äckliga fitta”.

20.37 Tre personer, cirka 14 år stökar i butiken till Valkyria med låtsassvärd utan att köpa något. De har också haft vattenkrig vid en fontän. Gästerna blir hemskickade och väntar nu på tillfällig spärrning av guldpass.

6/5 ”Kända från förra sommaren”

19.35 Patruller tillkallas till tornet för att avvisa ett antal personer från Atmosfear som varit stökiga och otrevliga på plats. Patrull skickas till platsen. Ett stökigt ungdomsgäng blir avvisade från parken och tre guldpass spärras.

19.40 Upptäcker en person som har plankat in och har bild på ett guldpass som inte tillhör honom. Personen blir avvisad från parken och guldpass spärras.

20.40 Ett större sällskap är störande vid Lisebergshjulet. Patrull är på plats, men ytterligare patruller skickas dit. 12-15 personer som är kända sedan förra sommaren stökar och är otrevliga mot personal. De tas till huvudentrén för dialog. Elva personer avvisas. En tjej med guldpass har attityd mot ordningsvakter och personal och säger något i stil med ”håll käften din äckliga fitta”.

Meddelar att hennes guldpass kommer att spärras en lång tid och att hon inte är välkommen tillbaka. Yrkar på att hon spärras från att besöka parken resten av sommaren.

Samtliga personer lämnar parken vid 20.57.

7/5 Yngre gäst gråter vid Centerhjulet

15.15 Valkyria ringer om att en gäst har gjort olämplig gest framför kamerorna. Civil vakt skickas till platsen för att hämta upp bilden. Ingen person på bilden är kvar på platsen. Hittar killarna vid Daimhjulet och skickar patrull till platsen för åtgärd. Två avvisas från parken och får guldpass spärrade. Målsman kontaktad som hämtar upp killarna på plats.

16.40 Helix ringer angående en arg gäst. Patrull i närheten går till platsen för att kontrollera, men verkar vara lugnt på plats. 
En person är otrevlig mot personal vid Uppswinget, oklart om det är guldpass inblandat. Samma person har även varit extremt otrevlig vid Helix. Värd i park tillkallas till Norra entrén för hantering av åkband, eventuellt guldpass. Målsman är informerad.

17.02 Centerhjulet ringer om att en yngre gäst gråter, patrull skickas till platsen. På plats 17.05 för att reda ut vad som hänt. Två personer inblandade. Värd i park kallas till platsen och det blir rapport i guldpass för en person.

17.36 Två personer är otrevliga på gästservice norra. Patrull avvisar båda två, de går sedan till en kassa och hämtar ut biljetter via guldpass. Värd i park tillkallas för att hantera guldpass. Två personer avvisas på nytt från parken och deras guldpass spärras.

En person är otrevlig mot personal vid Uppswinget, oklart om det är guldpass inblandat.

13/5 Lånat ut sitt guldpass

15.50 Tjej kommer in på gästservice och vill hämta ut ett åkband, men det är redan uthämtat ett på sitt guldpass. Hon erkänner att hon lånat ut kortet, så kortet spärras.

17.30 Killar ska få en varning på sina guldpass då de skojbråkat och varit stökiga i kön till Balder. Det visar sig att det redan finns en varning, så guldpassen spärras.

De flesta av Lisebergs besökare sköter sig, förklarar parkens säkerhetschef. ”Det är inte heller så att vi är benhårda och slänger ut varenda en som gör något dumt”, säger han. Bild: Sanna Tedeborg
De flesta av Lisebergs besökare sköter sig, förklarar parkens säkerhetschef. ”Det är inte heller så att vi är benhårda och slänger ut varenda en som gör något dumt”, säger han. Bild: Sanna Tedeborg

14/5 Någon annans guldpass

19.00 Värd i parken kallas till gästservice efter att två killar försökt ta sig in i parken. En av dessa har ett påklistrat fejkåkband och försökte använda guldpass. Ingen av killarna var namnet på guldpasset, så det spärras. Noterar också att guldpasset använts 30 gånger.

19/5 Nödstopp vid rulltrapporna

17.17 En person avvisas för att ha förberett att fuska med åkband, patrull efterfrågar värd i park. Personen avvisas och guldkort spärras.

19.45 Civil vakt upptäcker hur ett gäng stökar väldigt mycket kring Loke och att de tryckt på nödstopp vid rulltrapporna. Tre patruller tar hand om ärendet och för personerna till Mekgrinden där värd i park inväntar hela sällskapet.

20.26 Incidenten vid Loke är färdig och fyra blir avvisade från parken. Föräldrar är informerade och guldkort är hanterat av värd i park.

Hela sällskapet på tre personer avvisas från parken och föräldrar kontaktades då de var 11-13 år.

20/5 Tejpat åkpass i Bergbanan

17.20 Personal på Max på Lisebergsbanan ringer om ett gång gäng ungdomar som återigen uppträdde påstridigt mot personal genom att göra olika tecken. Patrull på plats samtalar med killarna i 14-årsåldern. Värd i park tillkallas och de inför varsin varning i killarnas guldpass.

17.47 Personal på Bergbanan ringer om en gäst med tejpat åkband som passerat spärren. Patruller ankommer och inväntar åkturen. Det visar sig att en av tjejerna har ett tejpat åkband och de andra två i sällskapet hade guldpass och uppvisade en riktigt dålig attityd mot vakter och värd i park.
 Hela sällskapet på tre personer avvisas från parken och föräldrar kontaktades då de var 11-13 år. Värd i park noterar en varning i deras guldpass.

19.45 Killar vid Kållerado har inte lyssnat på personal och flera gånger ställt sig upp under åkturen trots tillsägning. Personalen upplever också att killarna gjort samma sak tidigare. Samtliga fem årskort spärras och killarna får information om hur de kan kontakta Liseberg för att få dem tillbaka.

21.02 Personal vid Bergbanan ringer om ytterligare ett sällskap med tejpade åkband. Patrull ankommer och inväntar åkturen och samtalar med fyra tjejer. Patrullen följer med till Max Storgatan där de har sina föräldrar. Det visar sig att familjen har fyra Lilla Guldpasset och fuskat med stora åkband. Värd i park tillkallas och guldpassen spärras. Sällskapet får vara kvar i parken.

Inför årets säsong har Liseberg återinfört civila vakter som går runt i parken och håller koll på hur besökarna beter sig. Bild: Sanna Tedeborg
Inför årets säsong har Liseberg återinfört civila vakter som går runt i parken och håller koll på hur besökarna beter sig. Bild: Sanna Tedeborg

Kan drabba andra gäster

”Guldpass-kidsen” kallar Hans Skeppstedt de ungdomar som har guldpass och är i parken nästan varje dag. Han säger att barnen själva kan ha en annan bild av vad som är accepterat.

– De kanske tycker att det är ett skojbråk, men så blir det en knuff, så hamnar du i en barnvagn och så välter den. Även om man själv tycker att det inte är så farligt så kan det hända saker som drabbar andra.

I grund och botten handlar det om sunt förnuft, säger Hans Skeppstedt. Att uppföra sig i parken så att inte andras upplevelser påverkas negativt.

– Vi värnar om att våra gäster ska få en bra upplevelse, att de ska slippa bli knuffade i köer, eller kallade det ena eller andra av andra gäster, säger han.

Inför årets säsong har Liseberg återinfört civila vakter som patrullerar parken. Nytt för i år, men inte i parkens historia.

– Det är ett effektivt medel, för när de ser uniformerade vakter så sköter de sig, de civila kan i stället iaktta och rapportera in till vår säkerhetsavdelning.

Liseberg för också statistik över incidenterna i parken. Totalt har Liseberg från premiären 22 april till söndagen 21 maj haft drygt 185 000 besökare. I förhållande till antalet besökare är det enligt Hans Skeppstedt relativt få incidenter.

LÄS OCKSÅ: Stökig start för Liseberg – har tvingats dra in 50 årskort

LÄS OCKSÅ: Guldpass-försäljningen på Liseberg pausas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.