I Bergsjön var det 19 grader på fredagen.
I Bergsjön var det 19 grader på fredagen. Bild: Lisa Thanner

Här är Göteborgs varmaste badplatser

Det gäller att välja badplats med omsorg, om man vill undvika badvatten som isar mot kroppen. Här är de varmaste badplatserna i Göteborg just nu.

ANNONS
|

Under värmeböljan i Göteborg i slutet av juni var vattentemperaturerna uppe på rekordnivåer. I Härlanda tjärn och Bergsjön var det över 23 grader i vattnet.

Nu är badtemperaturerna dessvärre tillbaka på mer blygsamma nivåer.

Om man vill bada varmt är det sjöarna som gäller. Just nu finns de varmaste badplatserna i Bergsjön och Surtesjön. Även Stora Mölnesjön i Rannebergen mäter behagliga 19 grader.

Risk för maneter

Den som hellre badar i havet får räkna med några grader kallare. Vid de populära badplatserna Stora Amundön och Askimsbadet har det bara varit omkring 15 grader i veckan. De låga temperaturerna kan locka fler maneter till havsvikarna. Om det blir över 20 grader i havet brukar de röda brännmaneterna söka sig mot djupare och kallare vatten.

ANNONS
Brännmaneter trivs bra i havsvikar där det är under 20 grader.
Brännmaneter trivs bra i havsvikar där det är under 20 grader. Bild: Stian Lysberg Solum/Scanpix

LÄS MER:Sopkaos på flera badplatser i Göteborg

Hur varmt det är i sjöar och hav beror på flera olika saker. Bland annat på solljuset och hur varmt det är i luften. Vattentemperaturen påverkas också av strömmar och hur mycket vattnet blandas – ytvattnet värms upp betydligt snabbare än på botten.

– Det som påverkar vattentemperaturen mest är vädret. Om det är soligt och vindstilla värms havsytan upp ganska snabbt. För att det ska bli riktigt varmt i havet krävs en lång period med lugnt och soligt väder, säger Sandra Fyrstedt, vakthavande oceanograf på SMHI.

Långgrunda vikar värms upp snabbare än vattnet ute till havs och grunda sjöar har generellt sätt varmare badvatten är djupa.

I veckan var det 17,5 grader vid Saltholmen. Arkivbild.
I veckan var det 17,5 grader vid Saltholmen. Arkivbild. Bild: Robin Aron

LÄS MER:Sommarvädret fortsätter – nytt värmerekord i Göteborg

På lördag ska det bli okej badväder, med växlande molnighet och uppemot 22 grader i luften. Enligt prognosen ska det börja regna på söndag eftermiddag. Sedan kan det dröja länge innan det blir finväder i Göteborg igen.

– Under de tio kommande dygnen som vi kan se verkar det inte bli några högsommartemperaturer. Vissa dagar kan temperaturen nå upp till 20 grader men det ser fortsatt ostadigt framöver, säger meteorologen Max Lindberg Stoltz på SMHI.

Kan bli varmt igen

Trots den kyliga väderprognosen tycker inte oceanografen Sandra Fyrstedt att göteborgarna ska ge upp hoppet om varma bad i sommar.

ANNONS

LÄS MER:Förslaget: Bygg kallbadhus i älven

– Får vi bara en period med fint väder igen så kommer det bli varmare i vattnet. I juni var havet ovanligt varmt så därför tycker man kanske att det känns lite kallt nu. Men de högsta temperaturerna brukar komma i slutet av sommaren.

Om man tycker att de naturliga badplatserna är för kalla så är flera av kommunens simhallar öppna i sommar. I Lundbybadets 50 meter långa utomhuspool är det just nu omkring 26 grader varmt.

Här är listor på de varmaste badplatserna i och omkring Göteborg. Statistiken kommer från Havs- och vattenmyndigheten men samlas in av kommunerna. Vi har bara tagit med de kommuner som gjort mätningar nyligen.

Bild: Anders Wejrot / TT

Varmaste baden i Göteborg

grade crossed
1. Bergsjön (19 grader)2. Stora Mölnesjön (19 grader)3. Surtesjön (19 grader)4. Lindås (18,5)5. Nordrevik (18,5)6. Delsjöbadet (18 grader)7. Härlanda tjärn (18 grader)8. Hästevik (18 grader)9. Killingsholmen ( 18 grader)10. Billdal (17 grader)Källa: Göteborgs stads app Badplatsen
. De flesta temperaturer är uppmätta mellan den 12 och 17 juli. Mätningen görs på förmiddagen på 0,5–1 meters djup.

Varmaste baden i Partille

grade crossed
1. Prästtjärn (19 grader)2. Humlebadet (18 grader)2. Kåsjön (18 grader)Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Varmaste baden i Mölndal

grade crossed
1. Södra Långvattnet, 20,1 grader2. Bergsjön, Färåstjärn, 19,2 grader3. Djursjön, 19 grader4. Rådasjön, 19 grader5. Sisjön, 18,9 grader6. Södra Barnsjön, 18,7 grader7. Tulebosjön, 18,48. Horsikan, 18 grader9. Västra Ingsjön, 17,910. Stensjön, 17,8 graderKälla: Havs- och vattenmyndigheten
Bild: MATHIAS BERGELD

Varmaste baden i Kungälv

grade crossed
1. Ingetorpssjön, 19 grader2. Romesjön, 18,5 grader3. Lökeberg, 18 grader4. Aröd, 17 grader5. Marstrand, 16 grader6. Rörtången, 15,5 grader7. Vadholmen, 15,5 grader8. Nordön, 14,5 grader9. Sundhammar vik,14 grader
ANNONS