Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En personlig registreringsskylt som fått grönt ljus av Transportstyrelsen. Bild: Björn Larsson Ask / SvD / TT
En personlig registreringsskylt som fått grönt ljus av Transportstyrelsen. Bild: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Här är de personliga registreringsskyltarna som fått avslag

TRUMP, KÄRRING och LUCIF3R – det är några exempel på ord som du inte får ha på din registreringsskylt. I år har rekordmånga ansökningar godkänts av Transportstyrelsen – men inte alla har fått grönt ljus. Här är hela listan över skyltar som nekats under året eftersom de bedömts vara stötande.

Det blir allt vanligare att vilja ha en personlig registreringsskylt på sin bil. Fram till december i år har Transportstyrelsen godkänt nära 3 900 personliga registreringsskyltar. En rekordsiffra, enligt myndigheten.

– Det handlar mycket om att man vill vara unik. Man köper en ny bil och vill helt enkelt skylta med sin personlighet, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.

Populärt med personnamn

Och den växande populariteten ger klirr i kassan. Att skaffa en personlig registreringsskylt kostar 6 200 kronor och gäller i tio år. 700 kronor går till Transportstyrelsen, och resten går till Skyltfonden, som jobbar med säkerhetsfrämjande åtgärder i trafiken.

– Det blir ju så att ju fler ansökningar vi får, desto mer pengar får Skyltfonden som kan användas för att förbättra trafiksäkerheten. Sedan 1994 har vi gett dem 220 miljoner kronor, säger Eva Isaksen.

Enligt henne finns det en kategori av personliga skyltar som är ständigt populär:

– Det som vi alltid får in är personnamn, efternamn och smeknamn. Då handlar det ofta om att man vill ha sitt eget, sina barns eller sin kärestas namn. En annan trend som vi har sett de senaste åren då vi fått många nyanlända till Sverige är att man vill ha något med koppling till platsen man kommer ifrån. Det kan vara namn på berg, byar, sjöar och städer, säger Eva Isaksen.

LÄS MER: Ord från hemländer driver skyltrekord

"Ett problem att vi måste lägga tid på det"

Men inte alla ansökningar blir till en verklig skylt. Under förra månaden fick två göteborgare avslag – en kvinna som velat ha registreringsskylten LUCIF3R, och en man som velat ha FKU CNT. Båda avslås med motiveringen att de kan uppfattas som stötande.

Enligt Eva Isaksen dominerar den typen av ansökningar på måndagar:

– Då kan vi se att en stor andel av de inkomna ansökningarna kommer från unga människor som har roat sig under helgen. Det är klart att det är ett problem att vi måste lägga tid på sådant. Vi måste behandla alla ärenden som kommer in likadant, det vill säga utreda som om det vore en seriös ansökan, registrera och diarieföra. Det kan ta lite tid, säger Eva Isaksen.

Personliga registreringsskyltar får inte se ut som vanliga sådana. Man får inte ha ett känt varumärke utan dess medgivande, och dessutom får ordet, orden eller siffrorna inte vara stötande.

– Det är ordet "stötande" som vi har att utgå ifrån. Det behöver inte vara stötande i den bemärkelsen som man tänker, men en registreringsskylt får inte innehålla anspelningar på droger, sex, svordomar, religion, kriminalitet, sjukdomar eller politik, säger Eva Isaksen.

LÄS MER: Göteborgare ville skylta allt för fult

Här är ansökningarna som fått avslag under 2019

FRAK

GROGG

KUT

PRINCE5

MINIKUK

BIGDICK

666

PUCKO

DOPE

FACK JO

AIFAM

STORKUK

JUTT

FTP 1

RENAT

TJACK

SOM1UZI

KÄRRING

BORZ 01

NMFTG

LOSER

TRY69

BOKONAM

SS18

308W

MAII007

666EVL

JEBIGA

HCN

C17H23N

ZYKLONB

INFIDEL

SUGKUK

OMG KÖR

AIFAM R

STREGA

370HSSV

JOHN316

BOGA

HITLERS

CHAPPO

HORLIV

BAROLO

FTPFTP

FERNET

QKEN

GOLANI

JEBI SE

MR 786

K DRÄGG

KISSMYS

KURVA69

1312AIK

ÄKTA ÖL

MHP 42

JEBIGA

5HWIFTY

FKU BCH

GIGGITY

CUNT

QKN

4Q

ALAWI

BIG D

DIEHARD

S DADDY

SYL81

666YYY

YNF

FAKEUSR

KACKA

HENTAI

BORZ01

B S3XY

GAYLORD

DEATH

DÖ SEN

TRUMP

ELCHAPO

KAKKA

BRA NOC

JEBOTE

KEWKEN

B7B666

PINT

GAYLORD

RIP

H8 TAX

VOT PNL

FKPOPO

ÖLAÖLA

FUC Y

VODKA

FKU CNT

SARBAST

LUCIF3R

KRIGA

BLIN

REDRUM

KARMA69

KÅT

NO 99

JIHAD

KKK

OMGMOV

310H55A

INSANE

WFT MAN

ICUH81N

FITTLIV

Källa: Transportstyrelsen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.