Hängde ut autistisk på Instagram

ANNONS
|

Det var i oktober som GP kunde berätta att en anställd vid ett gruppboende på Hisingen polisanmälts för brott mot sekretesslagen. Han hade lagt upp en bild på sig själv tillsammans med en svårt autistisk kvinna på bildsajten Instagram och samtidigt skrivit nedlåtande kommentarer om kvinnan.

Den djupt ångerfulle mannen fick en skriftlig varning och händelsen anmäldes till Institutionen för vård och omsorg, IVO. Nu har IVO fattat sitt beslut och konstaterar att det rör sig om ett "allvarligt missförhållande".

Samtidigt tycker IVO att förvaltningen gjort tillräckligt för att inte händelsen ska ske igen. Bland annat har man valt att skärpa det sekretessavtal som skrivs med alla anställda som en påminnelse om tystnadsplikten.

ANNONS

- Förvaltningen tog fram en ny blankett gällande sekretessen där det här förhållandet också var medtaget. Vi har lagt till detta tillägg med anledning av den avvikelsen vi hade och det finns ju nya kommunikationsvägar i dag, säger Mona Lundahl-Davies, sektorchef vid Lundby stadsdelsförvaltning.

Bland de nya punkterna finns påminnelser om att "inte ta bilder eller filma enskilda personer" om inte det sker i någon form av pedagogiskt syfte i verksamheten och med den boendes samtycke.

De anställda påminns också om att inte publicera bilder eller filmer från arbetsplatsen på sociala medier.

I fallet med den svårt autistiska kvinnan skrev förvaltningen i sin anmälan till IVO att:

"Kvinnan som fick sin bild publicerad på instagram har en intellektuell funktionsnedsättning med låg utvecklingsnivå. Hon har på grund av sin kognitiva förmåga svårt att förstå det inträffade och kan inte lämna sitt samtycke."

Kommunens SAS-nätverk, nätverket för socialt ansvariga samordnare ute i stadsdelarna, har föreslagit kommunens personalavdelning att motsvarande skärpningar ska göras över hela staden.

- Man kan tycka att det är något som var och en borde förstå att man inte fotograferar boende, det är så basic på något sätt. Men då händelsen ändå skett är det kanske ändå bättre att vara övertydlig i informationen, säger Karin Magnusson, samordnande för SAS-nätverket.

ANNONS

Lagstiftningen är dock den samma. Samtidigt pågår också en förundersökning mot den anställde på Hisingen avseende brott mot sekretesslagen. Det var den 7 oktober som en arbetskamrat fann bilden som då hade legat uppe på Instagram under en dryg veckas tid med mannens nedlåtande kommentarer. Mannen ska först ha vägrat ta ned bilden men efter samtal med chefen för gruppboendet togs den ned. Men då ska han, enligt förvaltningen, ha gått till angrepp mot den arbetskamrat som avslöjat honom.

Han skrev "Judas” på en whiteboard på arbetsplatsen, tog ett fotografi av texten och lade upp även det på Instagram. Denna gång med texten: "Du vet vem du är”.

Enligt förvaltningen ska mannen, som arbetat många år inom kommunen men först förra året fick en fast tjänst, sakna "relevant utbildning och kompetens för sina arbetsuppgifter".

ANNONS