Grundskolor i Göteborg håller fast vid distansundervisning

Göteborgs grundskolor ska undervisa som vanligt – även på högstadiet. Det menar regionens smittskyddsläkare, som betonar att det är särskilt viktigt för ”svagare elever”. Ändå fortsätter flera skolor att delvis undervisa på distans.

ANNONS
LocationGöteborg||
Nils Kaiser, covidsamordnare på Göteborgs stad, menar att de kontinuerligt har en dialog med personal och rektorer på skolorna för att hjälpa dem att besluta graden av när- och distansundervisning.
Nils Kaiser, covidsamordnare på Göteborgs stad, menar att de kontinuerligt har en dialog med personal och rektorer på skolorna för att hjälpa dem att besluta graden av när- och distansundervisning. Bild: Anders Ylander

Smittskyddsenheten i Västra Götaland skriver på sin hemsida att de rekommenderar hundraprocentig närundervisning på grundskolorna och gymnasiet. Hur mycket det undervisas på respektive skola beslutas efter diskussion mellan skolans ledning, personal och fackansvariga, tillsammans med kommunens covidteam.

– Men vi vill att eleverna ska få mer undervisning på plats i skolorna, säger Nils Kaiser, covidsamordnare på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

100-procentig skolundervisning är principen

Petter Malmström, som är biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen, menar att riktlinjerna för grundskolorna har legat fast hela våren: Normal undervisning har varit rekommendationen – förutom en kortare period veckan efter sportlovet.

– Det har varit principen hela tiden, att normalläget är 100 procent närundervisning, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Utbredd distansundervisning trots hävt FHM-råd

Trängsel på skolan och i kollektivtrafiken avgör

Rekommendationerna från Smittskyddet och Folkhälsomyndigheten är att eleverna ska få sin undervisning på plats, så långt det är möjligt. Men skolorna kan ta hänsyn till trängseln av elever på skolan och vid resor inom lokaltrafiken.

– Det finns i dag ingen skola i kommunen där eleverna bara har distansundervisning. Vi försöker landa i en bra närundervisning, beroende på hur smittspridningen ser ut i området, säger Nils Kaiser.

LÄS MER:Arbetsmiljöverket slår larm om corona i skolan

Det finns en del kommunala skolor där man kommit upp i ordinarie undervisning helt på plats i skolan, men flertalet högstadieskolor blandar fortfarande när- och distansundervisning.

På skolor som ligger i områden där smittspridningen fortfarande är stor, till exempel i västra och södra Göteborgs, samt i Torslandaområdet, har man växelvis undervisning i skolan respektive hemma. Det ska göra att trängseln på skolan minskar.

Nya rekommendationer för gymnasieskolorna den 17:e maj

På gymnasieskolorna togs rådet med distansundervisning bort den 17:e maj. På grundskolorna, inklusive högstadiet, har rekommendationen varit att ha vanlig undervisning under hela våren. Sedan bestämmer skolorna helt efter egna förutsättningar.

– De fattar sina beslut, men de rådgör med oss. Samtidigt som undervisningen ska bedrivas i möjligaste mån utan risk för trängsel, säger Petter Malmström.

LÄS MER:Regioner ger olika besked till skolorna

Vad tycker du om att många kommunala skolor fortfarande undervisar delvis på distans?

ANNONS

– Om man inte tycker att man kan undvika trängsel så får skolorna fatta det beslutet. De fattar sina beslut, men de rådgör med oss och fattar kloka beslut utifrån sin bedömning, säger Petter Malmström.

Han lägger till att det är svåra avvägningar att göra.

– Samtidigt är det jätteviktigt att barn och ungdomar får gå i skolan. Särskilt för de svagare eleverna som inte har internet och datorer hemma är det mycket viktigt med skolan.

Smittskyddsläkare litar på att skolor fattar egna beslut om distansundervisning.
Petter Malmström är biträdande smittskyddsläkare på regionen och litar på skolornas egna bedömningar när de väljer att fortsätta med distansundervisning.

Allt fler barn och unga provtas

Regionens senaste veckostatistik över smittade covid-19 elever i regionen visar att det minskat från 765 till 729 nya smittade elever. Att statistiken handlar om smittade elever behöver inte betyda att de har smittats på skolorna. Smittspridningen i vissa områden kan bero på att fler unga har provtagits på senare tid.

– Då hittar man mer smitta, vilket kan vara en förklaring, säger Petter Malmström.

ANNONS