Greta Thunberg hyllar klimataktivister i Göteborg

400 personer protesterade mot naturgasplanerna i Göteborgs hamn tidigare i år. På torsdagen kom regeringens beslut: gasterminalens koppling till stamgasnätet blir inte av. Nu hyllar Greta Thunberg klimataktivisterna.

ANNONS
|

Sedan förra hösten har fartyg kunnat tanka flytande naturgas i anläggningen i Göteborgs hamn. Det presenteras som ett fossilt bränsle som är miljövänligare än diesel och tjockolja. Företaget Swedegas har planerat att koppla på deras naturgasterminal LNG (liquified natural gas) Göteborg till det svenska stamgasnätet.

Något som möttes av protester.

LÄS MER:Aktion mot fossilgasplaner – hundratals personer blockerade ingångar i Göteborgs hamn

Tidigare i höst deltog omkring 400 personer i en aktion där man blockerade infarten till hamnen och i torsdags kom regerings beslut.

Företagets ansökan kommer att avslås. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) anser nämligen att det främst skulle ge nackdelar att koppla terminalen i Göteborg till stamnätet.

LÄS MER:Regeringen säger nej till gaskoppling i Göteborgs hamn

– Vi kan inte bygga fast Sverige i ett beroende av fossila bränslen, när vi har klimatmål som gör att vi ska vara nere på nollutsläpp om 25 år, säger hon till TV4 Nyheterna.

ANNONS

Beslutet har fått kritik av sjöfarten, som menar att man hellre vill tanka gas än miljöfarlig tjockolja.

Thunberg: "Aktivism fungerar"

På Twitter hyllar Greta Thunberg beslutet – och aktivisterna:

"Den gigantiska, föreslagna fossilgasterminalen i Göteborg har fått sin ansökan avslagen och kommer inte att byggas på grund av klimatkrisen", skriver hon och fortsätter:

"Aktivism fungerar. Så agera."

Varför hon skriver att terminalen, som redan finns, inte kommer att byggas framgår inte.

ANNONS