Arkivbild: Hinsholmens båthamn
Arkivbild: Hinsholmens båthamn Bild: Stefan Berg

Grefab fortsätter lägga felet hos stadsrevisionen

Hamnbolaget Grefab fick bakläxa av sina ägare, och har nu tvingats att ”anteckna” stadsrevisionens kritiska rapport. Men Christina Backman (M), Grefabs ordförande, tycker fortfarande att det är revisionen som gjort fel, och svarar ”ingenting” på frågan vad det nya beslutet betyder för hanteringen av kritiken.

ANNONS
|

I januari berättade GP om den omfattande kritik som stadsrevisionen riktat mot Göteborgsregionens Fritidshamnar för bolagets hantering av verksamheten under 2019.

Det handlade bland annat om avsaknad av underlag för hur avgifterna sätts, oklarheter kring organisationen och bristfällig klagomålshantering.

LÄS MER:Båtägare ilskna på Grefabs ledning

Tvärt emot det vanliga, gick Grefab till motattack genom att hävda att revisionens rapport ”grundar sig på faktafel”, varpå hamnbolagets styrelse beslutade att ”inte anta” rapporten.

Extramöte med ägarrådet

Detta ledde till att de fyra kommuner som äger Grefab – Göteborg, Mölndal, Partille och Ale – snabbt extrainkallade sitt ägarråd.

– Från ägarkommunerna var vi ense om att Grefab bör anteckna och erkänna rapporten. Om ägarna är ense om detta, är det klokt av styrelsen att lyssna in det, sa Johan Svensson (V), en av två representanter för Göteborgs kommun i Grefabs ägarråd efter sammanträdet.

ANNONS

Styrelsen för Grefab var närvarande vid ägarrådets möte och fick ägarnas syn klar för sig.

– De lyssnade och förstod vår uppfattning, sa Johan Svensson.

Han påpekar att det extrainkallade mötet handlade om hur Grefabstyrelsen agerat, inte om stadsrevisionens kritik i sig.

– Det som föranledde mötet var själva hanteringen av kritiken, säger Johan Svensson.

26 februari kallade Grefab till ett extra styrelsemöte för att, med Johan Svenssons ord, ”göra det man skulle ha gjort på förra mötet”.

Höll fast vid "faktafel"

På mötet blev därför stadsrevisionens granskningsrapport antecknad. Men Grefab-styrelsen framhärdade, om än med en något mildare formulering, när de i beslutet skrev att revisionen ”tycks grunda sig på faktafel”.

Vad betyder det för hanteringen av revisionens synpunkter?

– Ingenting. Vi konstaterar att revisionsrapporten ser ut som den gör, och vi har ett antal synpunkter på den. Det är samma synpunkter som vi hade vid vårt möte 5 februari, säger Grefabs styrelseordförande Christina Backman.

Betyder det att ni inte tänker åtgärda bristerna som stadsrevisionen hittat?

– I min värld är det inga brister, förutom något undantag, eller så är de redan åtgärdade. Men det är klart att vi ska se till att listan är helt tom, säger Backman.

Stadsrevisionens chef Cecilia Bokenstrand har inga ytterligare kommentarer, med anledning av de nya turerna i Grefabs styrelse, utan hänvisar till vad hon tidigare sagt till GP:

ANNONS

– Vi har haft en nogsam avstämning med Grefab i faktadelarna, och ser inte att vi gjort några faktafel. Det handlar om att man inte är överens med oss i bedömningen, sa revisionsdirektören.

Fakta: Grefab

Göteborgsregionens Fritidshamnar är ett bolag som ägs av fyra kommuner: Göteborg äger 80 procent, Mölndal och Partille vardera åtta procent samt Ale fyra procent.

Bolaget hyr ut 7 000 båtplatser och 4 200 vinteruppläggningsplatser i elva småbåtshamnar i Göteborg, till personer som är skrivna i ägarkommunerna.

ANNONS