Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Graffiti målas över<br>inför Ocean Race

Nu försvinner graffitin från Pannhuset vid Röda Sten. Byggnaden målas istället svart - lagom till tv-sändningen från Volvo Ocean Race på lördag.
Det var i januari 2005 som graffitimålningarna på Pannhusets fasad senast diskuterades. Resultatet av den politiska striden om husväggarna blev ett beslut om klottersanering och ommålning.
Men arbetet har inte kommit igång förrän nu. Inleddes i måndags och ska avslutas senast på fredag.

Varför målas huset svart just den här veckan?
- Det är bara en tillfällighet att tidpunkten sammanfaller med Volvo Ocean Race. Den plan som har antagits av styrelsen innebär att vi sanerar tre väggar och låter fasaden in mot land vara tillåten att måla på även i fortsättningen, säger Per Hållén, ordförande i den ideella kulturföreningen.

Per Hållén berättar att beslutet, som fattades för mer än ett år sedan, också omfattar en särskild klottervägg. Dessutom kommer Röda Sten att söka pengar för att delta i ett projekt för stadens unga graffitimålare.
- Vi ska absolut inte döma ut all graffiti som klotter. I dag finns en del kladd, men många gånger är målningarna riktigt fina grejer, säger han.

Flera personer som arbetar i Pannhuset ser dock ett direkt samband mellan saneringen och segelbåtarnas målgång på lördag. Och Johanna Ernst, som jobbar extra med att stryka svart färg över graffitin, har bråttom:
- Jag har fått besked om att arbetet helst ska vara färdigt redan i eftermiddag, förklarade hon när GP:s fotograf tog en bild av Pannhuset på onsdagen.

Klottersaneraren Tommy Nilsen använder sina starkaste kemikalier för att tvätta bort de målningar som finns på övre delen av huset på den långsida som vetter mot hamnen. Han har hört att det är stadsbyggnadskontoret som står bakom beslutet om sanering.
- Jag tror det finns regler för hur mycket annan färg man får ha på ett tegelhus, säger han och tillägger att hans företag aldrig tidigare fått i uppdrag att ta bort målningarna vid Röda Sten.

- Här har det funnits graffiti så länge jag kan minnas. Eftersom färgerna ligger i så tjocka lager är det lättare att måla över än att försöka ta bort allt, förklarar Tommy Nilsen och visar med en kniv hur byggnaden är klädd av ett färgskal.

Graffitimålningarna på Pannhuset har tidigare studerats av forskare. Hösten 2003 konstaterade litteraturvetaren Kristina Hermansson vid Göteborgs universitet i en artikel om makten över det offentliga rummet att fasaderna genom åren varit prydda av både intressant och nydanande måleri.

"Här bryts estetiska och etiska värderingar mot varandra, i ett ständigt pågående visuellt samtal - öppet för allmänheten och i direkt anslutning till kulturprojekt Röda Stens övriga konstnärliga utbud", skriver hon.

Och Per Hållén är medveten om att det säkert finns göteborgare som beklagar att Pannhuset nu till tre fjärdedelar blir svartmålat.
- Men vi äger inte huset och vi bestämmer därför inte över det helt själva, säger han och hänvisar till kommunens fastighetskontor.

För en dryg månad sedan erbjöds Kulturföreningen Röda Sten att bli huvudman för Göteborgs internationella konstbiennal 2007. Men enligt Per Hållén har kulturnämndens beslut inte heller något att göra med den aktuella klottersaneringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.