Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

GP:s ”Systrar” nominerade till Guldspaden

GP:s grävande reporter Michael Verdicchio och fotografen Meli Petersson Ellafi är nominerade till en Guldspade för sitt arbete med granskningen ”Systrar” som synliggör prostitution och sexhandel bland unga tjejer och transpersoner.

I en lång serie reportage har GP:s Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi beskrivit verkligheten för några av de kvinnor och transpersoner som utsatts för sexköpare. Arbetet döptes till ”Systrar” och går att läsa och lyssna på i en podcast med samma namn. Nu är ”Systrar” nominerade till Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden.

– Det känns otroligt ärofyllt och helt fantastiskt, säger Meli Petersson Ellafi.

Michael Verdicchio:

– Wow! Vad kul, jättestort verkligen!

Första granskningen i poddformat

Nomineringarna offentliggjordes under måndagen och i kategorin ”Storstadstidning” är fem reportage nominerade – däribland ”Systrar”. Artiklarna i ”Systrar” publicerades på webben, i papperstidningen och i poddformat.

– Idén med podden kom egentligen efter att jag pratat med de drabbade tjejerna, framförallt "Stina". Både hon och jag ville göra journalistik för unga. Vi ville nå en så bred publik som möjligt och samtidigt skapa förståelse på djupet genom att kasta in publiken i unga tonårstjejers liv. Då blev en podd naturligt, säger Michael Verdicchio.

”Systrar” är den första i sitt slag som Göteborgs-Posten har gjort i poddformat. Reaktionerna har varit många och i dagsläget har podden nått över sexhundratusen lyssningar.

– Vi har kämpat så mycket med den här granskningen och det har varit känslomässigt jobbigt, därför känns det så bra att frågan lever på ett annat sätt nu än vad den gjorde före publicering, säger Michael Verdicchio.

Vad har varit svårast?

– Att lyfta dessa missförhållanden, göra det på ett respektfullt sätt och ge allmänheten en förståelse, säger han.

Meli Petersson Ellafi berättar vad som varit viktigast för henne:

– Förtroendet. Att få förtroendet av tjejerna att berätta deras historia. Sen har det varit en utmaning för mig som fotograf att bildsätta. Det har inte funnits ett förlopp att fotografera, allt har ju redan hänt och mycket ska vara anonymt så det har varit en utmaning.

”Podden förändrade diskussionen helt”

Granskningen går fortfarande att läsa och lyssna på i sin helhet, och Michael Verdicchio säger att en avgörande del i diskussionen har varit den telefonsvarare som funnits med i slutet på varje poddavsnitt.

– Podden förändrade diskussionen kring sexhandel helt. Telefonsvararen bidrog till att det ringde in tjejer från hela landet och det var ett så starkt ögonblick för alla inblandade. Jag fick så många samtal från tjejer runt om i landet som vittnade om styrkan i att för första gången inse att de inte var ensamma, säger Michael Verdicchio.

Hur har reaktionerna varit för de iblandade personerna?

– Jättebra! Jag vet att bland annat ”Stina” som jag haft kontakt med varit så glad och stolt. Hon har ju skämts för det här i hela sitt liv och nu kan hon hjälpa andra ”14-åriga Stinor”, som hon själv uttryckt det, säger Michael Verdicchio.

Meli Petersson Ellafi fyller i:

– Ja många föräldrar och anhöriga har hört av sig och varit otroligt glada att resultatet blivit så lyckat.

Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi har granskat närmare 400 sexköpare och utöver publiceringen av podden lanserade GP specialsajten ”Systrar” där allt går att läsa och lyssna på. Efter granskningen startades även hashtaggar i sociala medier, delvis inspirerade av ”Systrar”, där hundratals kvinnor vittnade om sexhandel och sexuella övergrepp.

Ett kvitto på att läsarna uppskattar

– Det är otroligt roligt att GP nomineras till Guldspaden för tredje året i rad, två år i rad har vi dessutom vunnit. Detta är ett kvitto på att GP:s satsning på granskande journalistik håller hög kvalitet och framför allt det viktigaste, att våra läsare uppskattar det vi gör, säger Snezana Bozinovska, redaktör för GP:s grävgrupp.

Tipsa GP:s grävgrupp

Känner du till missförhållanden eller oegentligheter? Tipsa GP:s granskande reportrar på ett säkert sätt med den krypterade appen Signal, som finns att ladda ner här.

Skicka dina meddelanden i appen till 0701468352.

Andra nominerade inom kategorin är ”Storstadstidning” är:

Lilla hjärtat – flickan som inte fick fylla fyra

Josefin Sköld, Dagens Nyheter

Bedrägerifabriken

Mattias Carlsson, Dagens Nyheter

Systrar

Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi, Göteborgs-Posten

IS-terroristernas bidrag

Daniel Olsson, GT/Expressen

Portad från sjukhusvård

Elinor Strand, Dan Ivarsson och Jessica Ziegerer, Sydsvenskan

I kategorin ”Mindre dagstidning” finns bland annat Strömstads Tidning nominerade med sitt reportage ”Skrotningarna i Bohuslän”.

Vinnarna avgörs på grävseminariet i Borås den 10-11 september.

Granskningen ”Systrar” har också tidigare nominerats till Stora journalistpriset, INMA Awards och radiopriset Guldörat.

Om Guldspaden:

Priset delas ut av Föreningen grävande journalister till “de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till.

Vinnande bidrag får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén, samt diplom till var och en som varit med i arbetet. Juryn kan också utdela hedersomnämnanden.

En fristående jury bedömer de bidrag som skickas in.

Källa: Föreningen grävande journalister

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.