Glest på Långgatan – trots att det är lönehelg

Det är som en scen ur en Edward Hoppermålning: en ensam man vid en folktom bardisk. Det är lönehelg på Andra Långgatan i coronatider.

ANNONS
|

Klockan har passerat sju på kvällen. Det är lördagskväll. Marslönen har precis trillat in på kontot. I vanliga fall hade det varit full med folk vid baren på Street life, men så ser det inte alls ut nu.

Bartendern Robin Fondin står bakom disken och blickar ut över en helt tom lokal.

– Vi har inte haft en gäst sedan vi öppnade för två timmar sedan. Det är skittråkigt, säger han.

Han hoppas att det ska bli lite bättre senare på kvällen – fredagskvällen var inte så förfärligt dålig ändå – men det är svårt att veta.

Bara bordsservering

Utbrottet av det nya coronaviruset har inte riktigt tagit fart på allvar i Göteborg, men alla väntar på att det ska ske och under fredagen skärptes förhållningsorderna ytterligare. För allmänna sammankomster finns är gränsen numera 50 personer, och på barer och restauranger är det bordsservering som gäller.

ANNONS
Harim John står i baren på ett ovanligt ödsligt Jerntorgets brygghus. Han har aldrig sett något liknande under sina tre år som bartender på långgatorna.
Harim John står i baren på ett ovanligt ödsligt Jerntorgets brygghus. Han har aldrig sett något liknande under sina tre år som bartender på långgatorna. Bild: Mia Höglund

På Jerntorgets brygghus en bit därifrån står Harim John bakom disken och skakar på huvudet. Han har jobbat på den här gatan de senaste två-tre åren och aldrig upplevt något liknande. Vid den här tiden på lördagskvällen brukar det vara i stort sett fullt av folk som äter middag eller tar ett par öl vid borden, men så ser det inte alls ut nu. Bara några enstaka gäster utspridda i lokalen.

– Det har varit riktigt dåligt ända sedan förra helgen. Men jag förstår det. Folk behöver stanna hemma, för sin egen säkerhet, säger han.

Ska inte stanna länge

I ett hörn – på behörigt avstånd från andra gäster – sitter Carina Norlund och Gerhard Lindström och äter middag.

– Det blir inget långvarigt besök, men man behöver ju komma ut lite grand. Och vi har med oss handsprit, säger Gerhard Lindström.

Han säger att det känns lite konstigt att det är så tomt på restaurangen.

– Vi hade egentligen tänkt gå till ett annat ställe, men där var det stängt. Det är nästan lite svårt att ta in vad det är som händer.

Det är tyst längs Andra Långgatan. Inga folksamlingar som drar mellan krogarna.

Hälften eller mindre

Inne på restaurangerna och barerna är det inte helt öde, men heller ingen trängsel. Några näringsidkare uppskattar att det kanske är ungefär hälften mot en vanlig lönehelg, andra säger att det snarare är är en femtedel så många gäster som det brukar.

ANNONS

På Ölstugan Tullen sitter det lite folk vid de flesta borden, men det är knappast fullt.

– Det är ganska mycket mindre än vad det brukar vara. Och så har vi tagit bort barstolarna på grund av de nya reglerna, annars brukar det vara fullt vid baren, säger bartendern Anna Jonson.

Samma sak på Café Publik. Det sitter lite folk vid borden, men det är inte alls det vanliga trycket. Även här brukar det vara en rad med fullsatta stolar i baren. Nu är det bara en tom och naken disk.

– Det brukar inte vara så här glest med folk. Det känns som det knappt är någon alls här i jämförelse, säger Isabel Andersson.

Vill stötta stamstället

På Bishops Arms på Järntorget står Olov Persson bakom bardisken och konstaterar att det är väldigt mycket färre gäster än vad det brukar. Vid den här tiden en lördag brukar i stort sett alla bord vara upptagna av middagsgäster. Nu är åtminstone 60 procent av platserna lediga.

Vid ett av borden sitter Niclas Perez. Han bor i närheten och beskriver sig som stamgäst. Han säger att han varit här ett par gånger i veckan mest för att han vill stötta stället i de här bistra tiderna. Men han ska inte stanna länge, säger han.

ANNONS

– Och jag hade inte gått hit om det varit som en vanlig lönehelg, men nu när det är så lite folk känns det okej.

LÄS MER:Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

LÄS MER:Hysén om coronaviruset: "Kan inte hålla på och låsa in mig"

LÄS MER:Matchen som blev "biologisk bomb" – presidentens svar på kritiken

ANNONS